Statisticile din Romania inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

Comunicat de presa

8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sanilor.
83,7% dintre femeile din mediul rural nu si-au controlat niciodata sanatatea sanilor.
Doar 37% dintre femeile testate se autopalpeaza lunar.
4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de san in familie.

In perioada octombrie decembrie 2015, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer au organizat a cincea editie a campaniei nationale de informare cu privire la cancerul de san "Nu am facut destul". Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfasurata o caravana in sapte judete din tara in cadrul careia femeile au putut beneficia de examinari medicale gratuite ale sanilor. Rezultatele obtinute sustin necesitatea implementarii programului national de screening pentru cancerul de san.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

"Toate tarile civilizate au programe nationale de screening, aceasta fiind si recomandarea UE. Este cazul ca Romania sa se alinieze politicilor de sanatate publica din tarile UE si sa implementeze un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani, in concordanta cu recomandarile europene", spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Statistici ingrijoratoare

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB), 1.025 de femei din sapte judete (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dambovita, Calarasi, Ialomita si Buzau) au fost consultate clinic in perioada octombrie decembrie 2015.

Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sanilor, ceea ce inseamna un procent de 8,5% din numarul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observatiile medicilor, cele mai frecvente modificari ale sanilor sunt legate de prezenta formatiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secretii mamelonare.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Mai ingrijorator este faptul ca 83,7% dintre femeile care au venit la control nu isi facusera anterior niciun control medical al sanilor. Mai mult decat atat, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravana nu facusera niciodata o ecografie mamara sau mamografie.

Doar 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de san in familie, iar 26% dintre femeile cu probleme la sani nu au implinit 40 de ani.

25 de femei sunt diagnosticate zilnic in tara noastra, cu cancer de san.

Statisticile din tara noastra inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

In cadrul campaniei, in ultimii doi ani, au fost testate un numar total de 2.027 femei din 11 judete, adica 25% din tara, si au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Daca ar fi sa apelez la strategii de comunicare, as indrazni sa folosesc un slogan prezidential -DA, PUTEM. Putem fara indoiala si trebuie sa implementam cat mai curand un program national de screening mamar. Autopalparea este la indemana, iar mamografia si ecografia mamara sunt proceduri investigationale disponibile si usor de efectuat. Trebuie sa lasam pudoarea deoparte si sa invatam ca orice, subliniez, ORICE modificare a sanului trebuie sa te indrume catre medic. De asemenea, trebuie sa intelegem ca un cancer nu inseamna automat un destin implacabil si ca stadiul in care se depisteaza boala este esential pentru evolutia ulterioara. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinica sau tumora palpabila cu dimensiuni pana in 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci... PUTEM! a declarat medicul oncolog Catalin Costovici.

Foto int: Piotr Marcinski / Shutterstock.com

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste!

Foto homepage: www.BillionPhotos.com / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri