Nu am facut destul: Trebuie implementat de urgenta un program national de screening pentru Cancerul de San!

Statisticile din Romania inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

Comunicat de presa

8,5% dintre femeile examinate au fost identificate cu probleme ale sanilor.
83,7% dintre femeile din mediul rural nu si-au controlat niciodata sanatatea sanilor.
Doar 37% dintre femeile testate se autopalpeaza lunar.
4,78% dintre femeile examinate au un istoric de cancer de san in familie.

In perioada octombrie decembrie 2015, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer au organizat a cincea editie a campaniei nationale de informare cu privire la cancerul de san "Nu am facut destul". Pentru al doilea an consecutiv, a fost desfasurata o caravana in sapte judete din tara in cadrul careia femeile au putut beneficia de examinari medicale gratuite ale sanilor. Rezultatele obtinute sustin necesitatea implementarii programului national de screening pentru cancerul de san.

"Toate tarile civilizate au programe nationale de screening, aceasta fiind si recomandarea UE. Este cazul ca Romania sa se alinieze politicilor de sanatate publica din tarile UE si sa implementeze un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani, in concordanta cu recomandarile europene", spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Statistici ingrijoratoare

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB), 1.025 de femei din sapte judete (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dambovita, Calarasi, Ialomita si Buzau) au fost consultate clinic in perioada octombrie decembrie 2015.

Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sanilor, ceea ce inseamna un procent de 8,5% din numarul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observatiile medicilor, cele mai frecvente modificari ale sanilor sunt legate de prezenta formatiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secretii mamelonare.

Mai ingrijorator este faptul ca 83,7% dintre femeile care au venit la control nu isi facusera anterior niciun control medical al sanilor. Mai mult decat atat, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravana nu facusera niciodata o ecografie mamara sau mamografie.

Doar 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de san in familie, iar 26% dintre femeile cu probleme la sani nu au implinit 40 de ani.

25 de femei sunt diagnosticate zilnic in tara noastra, cu cancer de san.

Statisticile din tara noastra inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

In cadrul campaniei, in ultimii doi ani, au fost testate un numar total de 2.027 femei din 11 judete, adica 25% din tara, si au fost depistate 203 cazuri cu suspiciuni.

Daca ar fi sa apelez la strategii de comunicare, as indrazni sa folosesc un slogan prezidential -DA, PUTEM. Putem fara indoiala si trebuie sa implementam cat mai curand un program national de screening mamar. Autopalparea este la indemana, iar mamografia si ecografia mamara sunt proceduri investigationale disponibile si usor de efectuat. Trebuie sa lasam pudoarea deoparte si sa invatam ca orice, subliniez, ORICE modificare a sanului trebuie sa te indrume catre medic. De asemenea, trebuie sa intelegem ca un cancer nu inseamna automat un destin implacabil si ca stadiul in care se depisteaza boala este esential pentru evolutia ulterioara. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinica sau tumora palpabila cu dimensiuni pana in 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci... PUTEM! a declarat medicul oncolog Catalin Costovici.

Foto int: Piotr Marcinski / Shutterstock.com

Foto homepage: www.BillionPhotos.com / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri