16 Octombrie 2015 publicat în Sanatate 5 share-uri

Societatea Romana de Pneumologie sustine ca legislatia anti-fumat este solutia necesara intr-o tara in care creste rata infarctului la tineri.

Societatea Romana de Pneumologie a adus la aceeasi masa de discutii lideri de opinie importanti din domeniul pneumologiei si cardiologiei, profesionisti in sanatate publica, autoritati, reprezentanti ai vietii sociale din Romania si jurnalisti, in vederea conturarii unui obiectiv comun: o redare corecta si cat mai eficienta a subiectelor referitoare la problematica fumatului in Romania.

Cel mai important element al strategiei anti-fumat al Societatii Romane de Pneumologie, potrivit prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, este adoptarea unei legi de interzicere totala a fumatului in public.

„Misiunea noastra este de a avea o lege anti-fumat completa, care sa fie nu numai emisa, ci si monitorizata, in aplicare. Alaturi de lege este nevoie de pachete educationale, taxe mai mari pentru tutun si pictograme sugestive pentru a reduce numarul de fumatori”, este de parere prof. dr. Florin Mihaltan. Totodata, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a subliniat exemplul Spaniei, tara in care, in urma adoptarii legii anti-fumat, numarul fumatorilor s-a redussemnificativ.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Danone România și PENNY invită consumatorii să colecteze ambalaje Tetra Pak în toate magazinele retailer-ului din țară Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Demersurile Societatii Romane de Pneumologie aliniaza Romania la politica globala de sanatate

Demersurile Societatii Romane de Pneumologie de a aplica o legislatie care sa interzica fumatul in spatiile publice si de a reduce numarul fumarilor este si un demers ce aliniaza Romania la politica globala de sanatate.

„S-au facut pasi importanti, dar nu suficienti. La ultimele sedinte ale Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au stabilit obiective foarte clare: reducerea cu 30% a numarului de fumatori, pana in 2025. Exista si tari mai ambitioase, Finlanda, Irlanda si Scotia, care isi propun ca, dupa 2025, sa nu mai aiba mai mult de 5% fumatori, din totalul populatiei”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila,membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

Asociația pastel și Carrefour România au oferit Pedale Salvatoare persoanelor cu dizabilități locomotorii Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

Actiunea de implementare a normelor unei legi anti-fumat si incercarea de a schimba comportamente sociale este una greoaie si anevoioasa, de aceea, in aceasta initiativa este nevoie de parteneri.

„Societatea Romana de Cardiologie are un parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologiein ceea ce priveste interzicerea fumatului in spatiile publice. 60-65% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu media europeana, ceade 40%.Fumatul este principalul factor de risc de infarct miocardic la tineri. 80-90% dintre cei care fac infarct sunt fumatori.Varsta arterelor la fumatori este cu 10-15 ani mai mare decat cea reala. Este nevoie de o strategie, iar principala tinta este populatia tanara”, a declarat Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Rolul educatiei este foarte important

Rolul educatiei este unul foarte important, in egala masura cu existenta unor mentori –educatori, care sa ofere viitoarei generatii un exemplu de moralitate.

NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

„O generatie needucata sau o generatie care nu intelege ca nu e bine sa faci anumite lucruri si ca este necesar sa ai anumite conduite pozitive, va fi o generatie bolnava, o generatie fara valori morale. Trebuie ca efortul sa fie concentrat. Cred ca educatia trebuie sa se implice foarte mult in aceasta zona, insa degeaba introducem ore de educatie pentru sanatate si profesorul ii spune ca nu este bine sa fumeze, iar atunci cand iese din scoala isi aprinde o tigara. Fumatul se transforma nu intr-o actiune individuala, ci intr-o chestiune colectiva<<daca toti o fac, eu de ce sa nu o fac?!>>. Aici trebuie sa intervenim, numai ca lucrul trebuie sa fie psihologic. Trebuie sa explicam”, a declarat conf.dr. Gabriel Ispas, secretar general in Ministerul Educatiei.

In cadrul dezbaterii a fost punctat si dreptul nefumatorilor de a nu deveni fumatori pasivi, obligati de circumstante: „Un pas important este sa ne integram in normele europene. Ne-am dorit foarte mult ca tara sa aderam la Uniunea Europeana. Cred ca un pas esential este sa ne integram in UE, in normele sociale si in cultura pe care Uniunea Europeana o are. Din tot spatiul european, noi suntem ultima tara care nu a adoptat o legislatie in sensul interzicerii fumatului in spatiile publice inchise, tocmai pentru protectia sanatatii cetatenilor, in scop preventiv, in scop profilactic. Aceasta initiativa este practic un pariu pentru sanatatea tinerei generatii si pentru a crea un alt tip de norma sociala, in care ne orientam cu totii”, a afirmat deputata Aurelia Cristea.

Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! AVON lansează Today Tomorrow Always: Wonder, parfumul care te poartă într-un univers romantic și plin de speranță VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

In aceeasi masura, conf.dr. Florin Birsasteanueste optimist in adoptarea legii anti-fumat, cat de curand: „Am constatat cu insatisfactie ca lucrurile merg foarte greu in Parlament. A elabora o lege e un proces foarte greoi, cu o larga consultare a unor variate organisme care isi aduc aportul la finisarea proiectului initial al legii. Sigur, aceasta lege care ar urma sa interzica fumatul in spatiile publice este absolut binevenita si trebuie sa convingem pe toti ceilalti parlamentari ca suntem majoritatea si ca contam in toata aceasta elaborare a legii si in mod normal si firesc legea ar trebui sa se adreseze celor care sunt mai multi, sa produca mai multe efecte benefice asupra mai multor oameni”.

*
Intalnirea a avut titlul generic „Despre fumat: De la teorie la public” si a fost moderata de jurnalistul Val Valcu. Management eveniment: Sanatatea Press Group, expertul tau in comunicare in domeniul medical

Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate A contat cine a zbierat mai tare

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri