28 Septembrie 2015 publicat în Sanatate 44 share-uri

5 obiceiuri sanatoase, care iti vor influenta pozitiv in timp vitalitatea si te vor face sa te simti mult mai tanara:

Cand vine vorba de diete, nu exista o singura regula care sa se aplice tuturor. Fiecare dintre noi este unic la nivel individual, cu propriile caracteristici, dorinte si nevoi, care nu raman constante, ci evolueaza de-a lungul timpului. Prin urmare, in loc sa te incadrezi in anumite sabloane rigide de alimentatie, care pot fi incomode si neplacute uneori, incearca in schimb sa iti asculti corpul, sa realizezi ce nevoi are si sa vii in intampinarea acestora si, desigur, sa adopti o serie de obiceiuri sanatoase, care iti vor influenta pozitiv in timp vitalitatea si te vor face sa te simti mult mai tanara. Iata cateva trucuri care iti vor fi de ajutor.

1. Mananca usturoi

Usturoiul face parte din familia Allium, folosit atat in bucatarie, cat si pentru efectele sale asupra sanatatii. Principalul element activ este un compus sulfuros, numit alicina. Aceasta se formeaza doar atunci cand usturoiul este zdrobit ori feliat, insa daca acesta este gatit inainte de a fi zdrobit, nu mai aduce aceelasi beneficii sanatatii.

Pe langa alicina, este o sursa importanta de vitamina C, vitamina B6, mangan, seleniu si fibre, dar contine si urme de calciu, potasiu, cupru, fier, vitamina B1 si fosfor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii

Alaturi de efectele benefice in scaderea tensiunii arteriale, stimularea sistemului imun, scaderea nivelurilor de colesterol total si LDL, usturoiul este bogat in antioxidanti, care protejeaza impotriva imbatranirii si a distrugerii celulare.

In vremurile antice se folosea pentru a reduce oboseala si a stimula capacitatea de munca a lucratorilor si se administra inclusiv atletilor olimpici ca stimulent al performantelor fizice. Il poti include in dieta cu usurinta, are putine calorii si este delicios! De trei ori pe saptamana seara, inainte de culcare, zdrobeste trei catei de usturoi, asteapta 10 minute, apoi inghite-l ca pe un supliment alimentar. Daca nu suporti gandul de a inghiti usturoi crud, include-l in dressing-uri pentru salata, sosuri sau marinate.

2. Redu cantitatea de soia consumata

In cultura vestica se consuma mari cantitati de soia nefermentata, fie sub forma de lapte de soia, tofu, texturat proteic din granule de soia ori formula de lapte de soia pentru bebelusi. Din pacate, consumul de soia nefermentata se asociaza cu o serie de efecte nedorite asupra organismului. Soia nefermentata contine cantitati importante de fitati, care reduc asimilarea calciului, magneziului, fierului si zincului.

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Ghid pentru alegerea mobilierului interior Caria dentară – ce este și cum se tratează

De asemenea, un risc deosebit pentru sanatate este dat de continutul de fitoestrogeni, care pot cauza disfunctii endocrine, infertilitate si pot creste riscul de cancer de san. Goitrogenii sunt alti compusi ce se gasesc in soia nefermentata, interfera cu metabolismul iodului si pot cauza hipotoroidism si cancer tiroidian.

Este recomandat, in schimb, sa se consume boabe de soia organice fermentate, in cantitati mici, fiind o sursa importanta de vitamina K2 si avand efecte benefice asupra sanatatii: pot preveni bolile cardiovasculare, dementa, osteoporoza ori diferite tipuri de cancer. Soia fermentata se gaseste in produse traditionale asiatice ca miso, tempeh, natto sau unele tipuri de sos de soia.

3. Instaleaza filtre pentru apa

Indiferent ce dieta tii, este foarte important sa bei suficienta apa si sa iti mentii un nivel de hidratare optim. Apa de la robinet nu este atat de curata pe cat pare, iar uneori inclusiv aspectul macroscopic lasa de dorit. Pe langa minerale ca potasiu, calciu, magneziu, poate contine cantitati importante de compusi clorinati, trihalometani (THM), hormoni, pesticide sau chiar urme de compusi medicamentosi, care, odata inghititi, pot cauza probleme mari.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității! 

O solutie ideala ar fi montarea unui sistem de filtrare a apei de la robinet, atat la bucatarie, cat si la baie, expunerea la trihalometanii potential carcinogeni avand loc inclusiv in timpul dusului, atat prin absorbtie la nivelul pielii, cat si prin inhalarea vaporilor contaminati. Pentru a minimaliza expunerea, este important sa se scada durata de timp a unui dus si temperatura apei, pentru a nu se dilata porii si a se favoriza astfel absorbtia substantelor periculoase pentru organism.

Foto int: Alliance / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri