Unele simptome obisnuite ale depresiei includ anxietatea, tristetea exagerata, lipsa de motivatie, sentimentul de inutilitate, dar uneori depresia poate prezenta si unele simptome fizice neobisnuite, cum ar fi durerea.

Conform Organizatiei Modiale a Sanatatii, la nivel mondial exista peste 350 de milioane de oameni de toate varstele care sufera de depresie. Depresia este cea mai importanta cauza de handicap si un contributor major la povara globala a bolilor, femeile fiind afectate intr-o proportie mai mare decat barbatii.

Foarte putini dintre cei afectati de depresie primesc tratament corespunzator (desi acesta exista si este eficient), din diverse cauze, cum ar fi lipsa resurselor, lipsa specialistilor adecvati si stigmatul social atasat tulburarilor psihice. Chiar in tarile dezvoltate exista situatii de subdiagnosticare sau supradiagnosticare, cu prescrierea tratamentului antidepresiv unor pacienti care nu sufera de fapt de aceasta tulburare.

Unele simptome obisnuite ale depresiei includ anxietatea, tristete exagerata, lipsa de motivatie, sentimentul de inutilitate, dar uneori depresia poate prezenta si unele simptome fizice neobisnuite, cum ar fi durerea. Specialistii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre durere si depresie, ambele fiind controlate de aceiasi mediatori chimici; conform unui articol publicat de Harvard Medical School, pacientii diagnosticati cu durere cronica prezinta un risc de trei ori mai mare decat media de a dezvolta tulburari psihice, iar pacientii depresivi prezinta un risc de trei ori mai mare decat media de a dezvolta durere cronica, care nu dispare decat daca este tratata depresia.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

6 Semne Fizice ale Depresiei

1. Migrena


Foto: racorn / Shutterstock

Migrena este asociata unei mari varietati de comorbiditati psihiatrice si somatice, de la infarct pana tulburari anxioase. Specialistii au demonstrat existenta unei legaturi intre migrene, cefalee si depresie. Participantii la un studiu pe o perioada de doi ani au prezentat un risc de aparitie a migrenei de trei ori mai mare decat media, daca au avut un istoric de depresie majora, si daca au avut antecedente de atacuri migrenoase, un risc de cinci ori mai mare decat media de a dezvolta un prim episod de depresie.

2. Dureri musculare si articulare

Cercetatorii au aratat intr-un alt studiu ca pacientii care sufera de fibromialgie au un risc de 3.4 ori mai mare de a dezvolta depresie, fata de cei care nu prezinta aceasta conditie. Pana la un punct este de inteles, imposibilitatea ori dificultatea de a se deplasa, impreuna cu durerea aferenta, ar putea explica aparitia depresiei. Insa interesant este faptul ca inflamatia, rigiditatea si deteriorarea cartilajului articular ar putea fi, de fapt, simptome ale depresiei.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri