24 Noiembrie 2014 publicat în Sanatate 8 share-uri

Aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat! Rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR plaseaza Romania pe locul doi in Europa, dupa Turcia, la prevalenta diabetului zaharat. Vorbim de o valoare dubla fata de estimarile anterioare.

Comunicat de presa

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei sii Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), recent incheiat.

Studiul PREDATORR precizeaza ca, in ceea ce priveste distributia cazurilor de diabet pe grupele de varsta, procentul persoanelor cu diabet intre 20 Si 39 de ani este de 3%, iar al celor din grupa de varsta 40 - 59 de ani este de 13,4%. Cel mai mare procent, 21,9%, s-a inregistrat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 60 Si 79 ani.

Rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR plaseaza Romania pe locul doi in Europa, dupa Turcia, la prevalenta diabetului zaharat. Vorbim de o valoare dubla fata de estimarile anterioare. Prin urmare, se impun mai mult ca oricand programe clare si coerente de preventie, precum si strategii bine elaborate pentru a tine sub control diabetul zaharat si pentru a evita, in acest fel, instalarea complicatiilor asociate. Pentru implementarea acestora trebuie sa fim uniti, iar in lupta mpotriva diabetului trebuie sa avem alaturi atat autoritatile, cat si asociatiile de pacienti, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romne de Diabet, Nutritie Si Boli Metabolice.

Potrivit studiului PREDATORR, in topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet se afla Sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o prevalenta a diabetului de 12,79%. Pe locul trei n topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) Si Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arata ca regiunile cu cei mai putini pacienti cu diabet sunt Vestul (8,2%) Si Centrul (9,99%) tarii.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fata de cea raportata in Europa. n ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romni cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4%.


Foto: Diabet, glicemie via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

Ionuț Leahu, fondatorul clinicilor Dr. Leahu: Statul ar trebui să lase angajatorii să decidă asupra certificatului de vaccinare

27 Ianuarie 2022 - wall-street.ro

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri