3 Iulie 2014 publicat în Sanatate 2 share-uri

Pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi.

Comunicat de presa MS

Nicolae BANICIOIU, ministrul Sanatatii, a semnat Ordinul privind modificarea si completarea anexei nr.1la Ordinul ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008. Actul normativ a fost publicat in MO 0489 din data de 1 iulie 2014.

Documentul aproba protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fara echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internationale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați

“Asa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, in premiera, a listei de medicamente compensate si gratuite dupa sapte ani. Astfel, pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afectiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae BANICIOIU

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si prevad metodologiile si criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si medicii care pot prescrie aceste medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Protocoalele mai prevad modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Caria dentară – ce este și cum se tratează

Totodata, mai sunt precizate si criteriile de intrerupere a tratamentului, dar si conditiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt, de asemenea, prevazute in actul normativ.

Foto homepage: Tratament celule canceroase, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri