12:04, 11 Aprilie 2014 publicat în Sanatate 2 share-uri

Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului si asupra modului in care acestea comunica intre ele.


„La majoritatea pacientilor care se confrunta cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale cailor respiratorii, ce cresc predispozitia declansarii acestei afectiuni: amigdalele hipertrofiate sau deviatia de sept. Mai mult decat atat, instalarea apneei de somn este supusa si altor factori de risc precum: obezitatea, varsta – simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de varsta de 30 ani, factorii genetici sau deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenteaza functionarea corecta a tractului respirator si pozitia in timpul somnului”,
explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Desi exista cazuri rare, apneea de somn la copii se manifesta prin sforait, agitatie sau treziri frecvente si poate determina in timp intarzierea in dezvoltare, comparativ cu copiii ce apartin aceleiasi grupe de varsta.

Citeste si:
Operatia de indepartare a amigdalelor la copii
Operatia de indepartare a...

In cazul in care simptomele se manifesta in mod constant sau devin din ce in ce mai intense, se recomanda un consult de specialitate si realizarea unor examene clinice care ajuta la stabilirea unui diagnostic detaliat si tratamentul care trebuie aplicat.

In general, manifestarile apneei de somn pot fi imbunatatite prin schimbari ale stilului de viata sau modificari in alimentatie. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de tesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii.

Citeste si:
13 Martie - Ziua conștientizării importanței somnului. Tulburările...
13 Martie - Ziua...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri