2 Octombrie 2013 publicat în Sanatate 2 share-uri

Octombrie este luna dedicata luptei impotriva acestei maladii. Cancerul mamar este una dintre cele mai intalnite forme de cancer, 1 din 8 femei confruntandu-se de-a lungul vietii cu aceasta afectiune.

Comunicat de presa

Pe 1 octombrie, an de an, este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la San. De altfel, toata luna octombrie este o luna speciala de actiuni ce au ca scop constientizarea pericolului pe care inca il reprezinta aceasta maladie peste tot in lume. Centrele de Consiliere pentru Protezarea Externa de San Gentle Care sprijina aceste actiuni si va indeamna sa tineti cont ca preventia este cea mai buna metoda de a lupta impotriva cancerului la san. Mergeti la medic! Informati-va! Aflati ca totul este in regula cu dumneavoastra!

Cancerul mamar este unul dintre cele mai intalnite forme de cancer (1din 8 femei se confrunta de-a lungul vietii cu aceasta afectiune). Apoi, cancerul la san este cu atat mai agresiv atunci cand apare la o varsta mai tanara - evolueaza mult mai repede decat atunci cand apare dupa 40 de ani. Este o boala grava, dar care poate fi vindecata daca este diagnosticata din timp, in faza incipienta, la dimensiuni sub 1 cm.

Si pentru ca aceasta forma de cancer nu produce durere si nici nu se manifesta prin alte simptome doar in faze tarzii, trebuie sa urmati cei 4 pasi pentru combatere:

1. Autoexaminarea

Indicata la orice varsta, autoexaminarea este o minima evaluare. Trebuie efectuata dupa menstruatie si consta in palparea si examinarea propriilor sani. Daca veti constata cea mai mica modificare, trebuie sa apelati la medicul specialist.


2. Vizita la medicul specialist

La varsta adulta, vizita la medicul specialist este recomandata anual sau ori de cate ori observati o mica schimbare la nivelul sanilor.

3. Ecografia mamara

Femeile cu varsta pana la 40 de ani trebuie sa efectueze o ecografie mamara pe an: este un test de rutina cu scopul de a descoperi foarte devreme orice nodul, chiar inainte de a fi palpabil. Ecografia mamara este neinvaziva si nedureroasa si poate fi inlocuita, dupa 40 de ani, cu mamografia ca examen de prima intentie.

Foto int Cancer la San_Shutterstock

Foto homepage Cancer Mamar_Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri