GRADUL DE ABSORBTIE AL CALCIULUI DIN ALIMENTE
50% :varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles sau chinezeasca, rucola
30%: lapte, iaurt, branza, soia, tofu, sucuri de fructe
20%: migdale, susan, fasole boabe
5% spanac
-ALTE SURSE-fructe oleaginoase (nuci, migdale) si semintele sunt bogate in calciu, dar si in calorii
Apele minerale bogate in calciu permit o absorbtie eficienta a acestui mineral in organism.
Produsele alimentare imbogatite cu calciu:
- suc de fructe=300 mg Ca/250 ml
- tofu=200-300 mg Ca/250 g
- conserve de rosii= 65 mg/250 g
- paine, faina de grau, malai
Sucul de portocale imbogatit cu calciu are un continut si o eficienta a calciului similare cu cele din lapte, iar laptele de soia imbogatit are chiar mai mult calciu decat laptele de vaca.
- Suplimente de calciu pot fi: compusi simpli de calciu purificat- in care calciul este combinat cu aminoacizi chelatori, carbonat, citrat, gluconat, fosfat de calciu
- mixuri de calciu cu alti compusi-magneziu, vitamina D, saruri de aluminiu(antiacide), fier
- pudra de calciu-din oase, crustacee, dolomit.
Formele masticabile sunt cele mai eficiente, datorita cresterii suprafetei de contact cu mediul acid din stomac si cu enzimele digestive.
Caius Covrig își donează ziua și face apel la umanitate! Hai să facem echipă și să-l ajutăm pe Alin !
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie