20 Iulie 2012 publicat în Sanatate 11 share-uri

Expertul nostru in nutritie si fitness ne ofera sfaturi pretioase despre modul in care ne putem mentine in mod natural sanatatea oaselor.

SURSELE ALIMENTARE DE CALCIU

-Laptele si produsele lactate sunt prin traditie principalele surse de calciu, cu conditia sa fie bine tolerate digestiv.

Pe langa laptele proaspat, produsele lactate recomandate sunt laptele batut, iaurtul, branzeturile si deserturile pe baza de lapte.

Branza de vaci si iaurtul contin doar jumatate din cantitatea de calciu din lapte, iar untul, smantana si branza topita au doar urme de calciu si multa grasime. Exceptie face parmezanul care este de 5-7 ori mai concentrat in calciu decat laptele.

PRODUSE CU 300 mg CALCIU

1 cana de lapte; 2 iaurturi mici; 300 g branza proaspata; 100 g telemea; 2 linguri parmezan; 30 g cascaval

-Legumele, spre deosebire de produsele lactate din care calciul se absoarbe foarte usor, biodisponibilitatea calciului din vegetale este diminuata de prezenta unor substante care inhiba folosirea lui (oxalati, fitati, fosfati, taninuri).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Nou, ediție limitată - Wonders of Jasmine Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Legumele bogate in calciu sunt, in general, cele cu frunze verzi (broccoli, varza, rucola). Continutul de calciu din spanac este egal cu cel al laptelui, insa nu poate fi utilizat din cauza prezentei oxalatilor; spanacul ramane in continuare o sursa bogata de fier, betacaroten si alti nutrienti.

Soia si produsele din soia contin mult calciu cu biodisponibilitate crescuta si pot reprezenta o alternativa a laptelui pentru vegetarieni; fasolea boabe este si ea un aliment bogat in calciu.

-Carnea si pestele. Carnea este un aliment sarac in calciu (10 mg la 100 g produs), insa extractul sau zeama de oase (ciorba, piftie, aspic) are o concentratie crescuta.
Pestii mici sau conservele de peste sunt bogate in calciu, cu conditia sa fie mancate cu oase.

Foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri