SURSELE ALIMENTARE DE CALCIU
-Laptele si produsele lactate sunt prin traditie principalele surse de calciu, cu conditia sa fie bine tolerate digestiv.
Pe langa laptele proaspat, produsele lactate recomandate sunt laptele batut, iaurtul, branzeturile si deserturile pe baza de lapte.
Branza de vaci si iaurtul contin doar jumatate din cantitatea de calciu din lapte, iar untul, smantana si branza topita au doar urme de calciu si multa grasime. Exceptie face parmezanul care este de 5-7 ori mai concentrat in calciu decat laptele.
PRODUSE CU 300 mg CALCIU
1 cana de lapte; 2 iaurturi mici; 300 g branza proaspata; 100 g telemea; 2 linguri parmezan; 30 g cascaval
-Legumele, spre deosebire de produsele lactate din care calciul se absoarbe foarte usor, biodisponibilitatea calciului din vegetale este diminuata de prezenta unor substante care inhiba folosirea lui (oxalati, fitati, fosfati, taninuri).
Legumele bogate in calciu sunt, in general, cele cu frunze verzi (broccoli, varza, rucola). Continutul de calciu din spanac este egal cu cel al laptelui, insa nu poate fi utilizat din cauza prezentei oxalatilor; spanacul ramane in continuare o sursa bogata de fier, betacaroten si alti nutrienti.
Soia si produsele din soia contin mult calciu cu biodisponibilitate crescuta si pot reprezenta o alternativa a laptelui pentru vegetarieni; fasolea boabe este si ea un aliment bogat in calciu.
-Carnea si pestele. Carnea este un aliment sarac in calciu (10 mg la 100 g produs), insa extractul sau zeama de oase (ciorba, piftie, aspic) are o concentratie crescuta.
Pestii mici sau conservele de peste sunt bogate in calciu, cu conditia sa fie mancate cu oase.
Foto: Shutterstock.com
Ce își doresc gravidele din România pentru copiii lor. Psiholog: Resimt o responsabilitate imensă de a-și ști copilul în siguranță pe viitor
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie
Arhetipurile în mentalul colectiv românesc. Alegerile și fricile românilor