25 August 2020 publicat în Psihologie 37 share-uri

Dacă fiecare partener în parte își realizează visurile, poate oferi și în viața de cuplu ce are mai bun și mai frumos.

Fenomenul Michelangelo presupune să te poți “folosi” de partener pentru a putea obține maxim de potențial personal. Sunt câteva studii legate de acest fenomen, din care putem aminti:

Un studiu făcut la Universitatea din Koln, Germania, de Wilhelm Hofmann indică faptul că satisfacția înaltă pe care o resimt partenerii influențează în mod pozitiv obținerea principalelor obiective personale ale celor doi. Hofmann spune că, atunci când oamenii simt că au o viață de zi cu zi stabilă și previzibilă, au un control mai mare al capacității de a-și urmări propriile obiective.

Un alt studiu al Universității din Washington a descoperit faptul că o soție căsătorită cu un bărbat foarte conștiincios, organizat și de încredere, își poate preconiza și urmări propria satisfacție de la locul de muncă, prin urmărirea atingerii unor obiective înalte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Împreună în arte și simțiri România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Psihologul Edward Orehek de la Universitatea din Pittsburgh, referindu-se la fenomenul Michelangelo, denumește relația de cuplu astfel: “percepția reciprocă ca și instrument”. Cercetările lui Orehek indică faptul că atunci când partenerii simt că se pot “utiliza” reciproc ca și “instrumente” devin mult mai mulțumiți de relația lor, iar rezultatele lor legate de carieră sunt mult mai bune.

Foto: By Khakimullin Aleksandr /Shutterstock

Poate părea egoist sau egocentric faptul că te poți gândi la partenerul de cuplu ca și la un instrument prin care poți atinge maximum de potențial. Însă cu toții, în forul nostru interior, ne dorim să avem alături persoane pe care să ne putem sprijini pentru a ne putea atinge cele mai frumoase vise. Minunat ar fi ca, din perspectiva vieții de cuplu, fiecare dintre cei doi să găsească forma prin care se poate sprijini pe partener, oferind, în aproximativ egală măsură, același lucru. În fond, o familie poate fi privită și ca o echipa în care cei doi parteneri se sprijină și se încurajează reciproc pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii

Dacă fiecare partener în parte își realizează visurile, poate oferi și în viața de cuplu ce are mai bun și mai frumos. Reversul monedei este reprezentat de partenerul care nu găsește sprijin în cuplu și nu reușește să își realizeze visele, ceea ce îl va face să descarce în cuplu frustrările căpătate în lupta cu viața.

Deseori, în terapia de cuplu, încerc să ajut partenerii să descopere ce doresc cu adevărat, dar și ce au de oferit. De cele mai multe ori, partenerii sunt mai de grabă concentrați pe ceea ce consideră că ar trebui să primească, în dauna imaginii proprii și a ceea ce ar trebui să ofere.

Obținându-se un echilibru între ceea ce ofer și ceea ce am disponibilitatea să ofer, pot spune că pot atinge cu adevărat un buchet frumos de afecte și momente frumoase de la viața de de cuplu. În fond, cuplul ar trebui să reprezinte forma prin care două persoane încearcă să ofere tot ceea ce au mai bun, pentru a primi aceleași lucruri. Iar acest lucru, cu siguranță, va duce la o viață frumoasă, cu realizări pe toate planurile…

Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți

       

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By Bogdan Sonjachnyj /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri