12:06, 5 Iunie 2018 publicat în Psihologie 141 share-uri

Cartea 'Inteligența emoțională' a lui Daniel Goleman a marcat o evoluție uluitoare în lumea psihologiei contemporane dar în același timp la nivelul întregii societăți.

Psihologie - Ce înseamnă inteligența emoțională

3. Inteligența emoțională - Știi să mergi cu pantofii celuilalt

Sigur, aceasta este doar o metaforă, dar v-ați dat seama deja că vorbim despre empatie. Empatia este cea mai folositoare unealtă atunci când vrem să avem parte de relații funcționale și sănătoase. Desigur, într-o relație, empatia trebuie să fie mutuală. 

Studiile au arătat că empatia ne ajută să construim și la locul de muncă relații fructuoase și un mediu plăcut. Oamenii sunt atrași de aceia dintre noi care manifestă empatie, aceasta fiind o calitate atractivă care contribuie la succesul unui grup. 

Citeste si:
Zilele Horticulturii Bucurestene si Hortus FlorShow Romania – tot...
 Zilele Horticulturii...

Indiferent de orice preconcepție pe care o ai în legătură cu empatia, nu te-ai născut cu ea, este ceva ce poți să dezvolți. Primul pas este de a te gândi la circumstanțele în care se află celălalt, înțelegându-i durerea, frustrările și știind că emoțiile sale sunt la fel de reale ca ale tale. 

Foto: Pixabay

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...

4. Inteligența emoțională - Răspunzi, nu reacționezi

Abilitatea de a modela o comunicare eficientă și potrivită cu ceilalți denotă un nivel ridicat de inteligență emoțională și un exemplu care ar trebui urmat la nivelul întregii societăți.

Când suntem provocați să reacționăm, trebuie să învățam că de fapt ar trebui să ne oprim puțin pentru a reflecta și apoi să răspundem, alegând să fim calmi, procesându-ne emoțiile cu mai mult tact. 

5. Inteligența emoțională - Ești primul/a care rupe tăcerea după o ceartă

În urmă unui conflict sau o ceartă, ești prima persoană care contactează pe celălalt. Foarte multe persoane preferă ca în urma unui conflict să se gândească în continuare la acel moment, să rumege și să se consume până la epuizare. Ajută însă cu ceva acest lucru?

În schimb, o persoană cu inteligență emoțională crescută își va lăsa egoul de-o parte în favoarea prieteniei sau conexiunii frumoase pe care o are cu cineva. Astfel, o persoană cu o inteligență emoțională crescută este în general cea care face primul pas pentru împăcare. 

Indiferent de nivelul tău de inteligență emoțională, acesta este un ghid util pentru tine dacă vrei să îți dezvolți cea mai benefică trăsătură pentru viața ta.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri