12:02, 15 Februarie 2013 publicat în Noutati 2 share-uri

ABC-ul nutritiei: Sfaturi si informatii pentru o alimentatie sanatoasa!

„Abecedar de Nutritie”, probabil cea mai importanta carte de nutritie de la profesionisti pentru publicul larg, cuprinde 10 lectii despre ce inseamna Alimentatia Sanatoasa si beneficiile ei. Ce mancam? Cand mancam si in ce cantitate?

Sunt doar cateva intrebari la care “Abecedarul de Nutritie” ne raspunde. Acest ghid complet de alimentatie sanatoasa bazat pe cele mai noi date din domeniu este realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si o personalitate cu autoritate in domeniul medical, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

Prima lectie a abecedarului ne invata cum sa urmam un stil de alimentatie corect si echilibrat, pas cu pas, prin consumul moderat si variat de alimente si preparate culinare apetisante si sigure. Specialistii in nutritie au demonstrat in acest sens ca scopul alimentatiei corecte este de a realiza un echilibru caloric si nutritiv, pentru a ne asigura de energia de care avem nevoie zi de zi.

Aflam din Abecedarul de Nutritie si informatii despre ce inseamna „echilibrul nutritional”. Potrivit autorilor, pentru a atinge acest echilibru, hrana trebuie sa contina substante nutritive in urmatoarele proportii: glucide - 50-55%, proteine - 15-20% si lipide - 30-35%.

Citeste si:
Primăvara vine cu noutăți de la Nestlé
Primăvara vine cu noutăți de...

In ceea ce priveste consumul de lichide, o alimentatie sanatoasa este completata de 2-3 litri de lichide necalorice zilnic. Alte sfaturi de luat in calcul pentru o alimentatie corecta si echilibrata, oferite de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, sunt: sa servim micul dejun acasa, nu in masina sau pe strada, sa nu sarim peste pranz si sa luam cina intre orele 19:00-21:00.

O alta lectie de nutritie si sanatate a ghidului ne propune asocierea alimentatiei sanatoase cu un stil de viata sanatos, urmat in paralel. Un stil de viata sanatos nu inseamna doar urmarea unui program de alimentatie corect si echilibrat, ne atrage atentia prof. univ. dr. Nicolae Hancu, iar o alimentatie sanatoasa va fi pe deplin eficienta doar daca este asociata cu celelalte componente ale unui stil de viata sanatos: activitatea fizica, somnul odihnitor, moderatia in consumul de alcool si renuntarea la fumat.

Citeste si:
7 sfaturi de la un medic ginecolog după intervenția de histerectomie
7 sfaturi de la un medic...

Astfel, pentru ca regulile si sfaturile pentru o nutritie sanatoasa sa produca cele mai mai bune efecte, vom face zilnic activitate fizica de intensitate moderata, timp de 30-60 de minute, sub forma de plimbari si alergari in aer liber, inot, exercitii la sala de fitness sau acasa, pe banda si bicicleta etc. Regula somnului sanatos si odihnitor presupune 7-9 ore pe noapte, dintre care minimum o ora inainte de miezul noptii. Totodata, abecedarul ne recomanda sa evitam atat fumatul activ, cat si cel pasiv, care este la fel de daunator pentru buna functionare a organismului.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri