Comisarul european pentru Sanatate si Consumatori, John Dalli, a lansat astazi Campania Uniunii Europene pentru informarea consumatorilor - “E dreptul tau! Actioneaza!”, pentru a informa consumatorii din Romania cu privire la drepturile lor in tara, si in alte state membre.

Comunicat de presa

“Legislatia comunitara stabileste drepturi pentru consumatori, dar crearea cadrului legal este doar primul pas spre imputernicirea consumatorilor” – a declarat comisarul european, intr-un mesaj video adresat in cadrul conferintei de lansare de la Bucuresti. “Pentru ca aceste drepturi sa functioneze in practica, consumatorii din Romania trebuie sa-si cunoasca drepturile, sa si le sustina si sa stie unde sa se adreseze atunci cand au nevoie de mai multe informatii si sfaturi”.

John Dalli a precizat in continuare ca Eurobarometrul realizat de Uniunea Europeana in Romania arata ca, dintre consumatorii romani cu varste intre 24 si 39 de ani, 79% doresc sa afle mai multe informatii despre drepturile lor in situatia in care nu le place un produs comandat online, 78% dintre ei, atunci cand platile pentru creditul contractat pentru a-si achizitiona un autoturism sau un computer includ taxe sau costuri suplimentare neprevazute, iar 75% dintre cei chestionati, in cazul in care pachetul de calatorie se deosebeste de ce a fost promis in brosura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Rezultatele Eurobarometrului indica, de asemenea, ca 37% dintre consumatorii romani considera ca bancile sau alti furnizori de servicii de creditare si comerciantii de produse electronice si electrocasnice nu respecta drepturile consumatorilor si legislatia in vigoare, 34% dintre acestia sunt de parere ca agentiile de turism sau tour-operatorii, furnizorii de servicii de Internet si companiile de teleshopping nu respecta drepturile consumatorilor, iar 27% dintre ei impartasesc aceasta opinie despre de telefonie fixa si mobila.

Mai mult, trei sferturi dintre consumatori cred ca sistemul judiciar din Romania nu este eficient in sanctionarea comerciantilor cu un comportament incorect fata de consumatori.

Un consumator din Romania are aceleasi drepturi fundamentale ca orice alt cetatean european – regulile de baza sunt aceleasi ca in Germania sau Franta. Trebuie doar sa facem uz de aceste drepturi si sa fim activi in apararea lor” – a declarat ambasadorul campaniei, Daniela Nane.

„Georgian Legend” – un spectacol uluitor de dans, muzică și coregrafie pe 21 aprilie la Sala Palatului „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie Cele mai încurajatoare citate despre succes

Am ales sa folosim “Stii cine esti tu?” ca intrebare cheie in materialele campaniei deoarece studiul pe care l-am realizat arata ca romanii cred ca trebuie sa fii un VIP pentru ca drepturile tale sa fie respectate atunci cand te lovesti de o problema. Vrem sa schimbam aceasta idee – atunci cand ne cunoastem drepturile, sta in puterea noastra sa beneficiem pe deplin de ele”, a explicat Daniela. Mai mult, companiile vor intelege ca, tratand fiecare client cu respect, vor obtine un mare avantaj competitiv in actuala economie de piata”.

A fi un consumator care isi cunoaste drepturile inseamna si a sti unde poti gasi mai multe informatii daca intampini o problema, precum si cine te poate sprijini in demersul tau de a-ti sustine drepturile. Din acest motiv, campania promoveaza totodata si un consortiu format din doua organizatii - Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor, si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ca sursa pentru consumatori de unde acestia pot obtine mai multe informatii si sfaturi.

Lumina pe care o porți în sufletul tău este mai puternică decât răutățile celor din jur Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin

Asociatiile de consumatori joaca un rol crucial in construirea unei miscari consumatoriste puternice, dar, la randul lor, asociatiile trebuie sa fie deschise catre consumatori si sa le demonstreze ca pot furniza informatii utile si un sprijin real. Mai mult, Centrul European al Consumatorilor poate oferi asistenta atunci cand apar probleme in comertul transfrontalier pe teritoriul UE”, a adaugat comisarul Dalli.

Campania se va axa pe trei teme majore, si, anume, garantia produselor, comertul online si pachetele de vacanta. Activitatile desfasurate includ publicitate TV, print si online, un website official, www.consumatoreuropean.ro, un program de dezbateri cu comunitatea de afaceri si evenimente publice in aeroport, centre de cumparaturi, supermarketuri si maternitati, activitati care se vor desfasura pe o perioada de 12 luni.

Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? AVON lansează Today Tomorrow Always: Wonder, parfumul care te poartă într-un univers romantic și plin de speranță

Campanii similare de informare a consumatorilor s-au desfasurat pana acum si in alte tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004. Contractul pentru implementarea campaniei a fost acordat in urma unei licitatii publice unui consortiu de companii conduse de Saatchi & Saatchi Romania.

Aflati mai mult despre campanie si despre drepturile consumatorilor pe:
www.consumatoreuropean.ro

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri