7 Octombrie 2011 publicat în Moda 69 share-uri

Istoria lui Coco Chanel este istoria unei femei extraordinare. O revolutionara. O femeie de succes care s-a ridicat dintr-o saracie adanca, pentru ca numele ei sa devina unul dintre cele mai cunoscute branduri, pentru ca ideile ei in moda si personalitatea sa nemaipomenita, sa ne influenteze mereu. Jurnalista italiana Oriana Fallaci i-a facut acesteia un portret fidel, in momentul cand Coco avea 83 de ani.

Iar hainele si stilul lui Coco Chanel plac chiar si astazi. Insemna ca marea Coco, a avut dreptate! Este absolut savuros articolul scris de marea jurnalista in onoarea celei care a fost si a ramas un icon in lumea modei. Din pacate nu putem reprduce aici decat fragmente ce ar putea sa intregeasca un portret al modistei, surprins cu atat de mult talent, in anul 1966.

“Moda couture nu este o filosofie asa cum spun colegii mei care recita roluri de gen. Nu e nici macar o arta. Croitoria este o meserie. Eu nu sunt un geniu, nu sunt o artista, sunt un mic couturier.

Eu fac haine care se poarta, cu spatele in locul spatelui, cu talia in locul taliei, cu buzunarele in locul buzunarelor. Cand vor intelege genialii mei colegi ca manecile sunt facute ca sa iti introduci bratele prin ele, buzunarele ca sa iti introduci mainile, nasturii ca sa inchei si centura ca sa strangi?” (...) Ii rog sa priveasca acest taieur. Iata, acest taieur urmeaza linia corpului: asa cum este logic, fiindca un corp este un corp. Dar ei, nu! Pentru genialii mei colegi, un corp este o sticla, un trapez, un triunghi, totul in afara de un corp. (...) Hainele lor sunt opere de arhitecti, de sculptori, de pictori nu de croitori. Sunt opere de echilibru si armonie, de indrazneala: dar nu sunt haine. Pot imbraca manechinele, acele creaturi androgine, dezumanizate, pe care ei insisi le-au creat ca sa isi exalte falsa virilitate. Nu poti sa imbraci astfel femei normale fiindca ele ar deveni ridicole. Si stiti ceva? Liniste! Nu ma intrerupeti! Fiindca ei urasc femeile. Fiindca nu au iubit si nu au dorit nicicand o femeie”.

Si spune ultimele cuvinte accentuand fiecare silaba, povesteste Oriana. <<Fac haine precum Salvador Dali picteaza tabluri. Vor sa para senzationali cu orice pret, fiindca daca ar accepta sa apara normali, ar deveni simpli croitori. Nu le pasa de lume. Moda lor este facuta pentru 27 de cretine care se simt elegante fiindca au bani sa cheltuiasca cu miile, pentru haine ce le vor purta o singura data, in locuri unde nimeni nu rade de ele. Credeti ca ies in strada cele 27 de cretine? Nu, pentru numele lui Dumnezeu. Ele merg la cocktail, la Cannes, la Biarritz, acolo unde gasesc alte cretine care pot cheltui aceleasi milioane pe haine. Dar moda trebuie sugerata miilor, milioanelor de femei. Moda trebuie sa coboare in strada, trebuie sa urce in autobuz, sa intre in cinema, acolo unde sunt baietii adolescenti care or sa rada daca va vad cu un pampon pe burta si un buzunar in dreptul fundului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri