8 Septembrie 2022 publicat în Lifestyle 103 share-uri

V-ați pus vreodată întrebarea despre cât de des este normal să faceți sex? Ori dacă frecvența contactelor sexuale oglindesc, influențează sau afectează sănătatea voastră, precum și atașamentul în cuplu?

De-a lungul ultimilor decenii, specialiștii au reușit să ofere răspunsuri la aceste întrebări. În plus, aceștia atrag atenția că mai mult sex nu înseamnă neapărat o relație amoroasă mai bună, mai frumoasă și puternică, menționând că atenția ar trebui să fie pe calitatea sexului, pe stabilirea unei conexiuni cu partenerul de viață, alături de o comunicare eficientă în cuplu. (2)

Sexul și sexualitatea înseamnă mult mai mult decât plăcere, implicând afecțiunea, iubirea, respectul, tandrețea, sentimentele de încredere, de dăruire și siguranță pe care cei doi parteneri le împărtășesc unul cu celălalt.

Cât de des fac sex cuplurile?

Pentru a răspunde la această întrebare, specialiștii au chestionat zeci de mii de persoane. Într-un studiu din 2014, publicat în Archives of Sexual Behavior, aceștia concluzionează că un cuplu întreține, în medie, un contact sexual pe săptămână. (1)

Un alt studiu, publicat în The University of Chicago Press în urmă cu aproximativ 10 ani, afirma despre cuplurile căsătorite că fac sex de aproximativ șapte ori pe lună, adică aproape de două ori pe săptămână. Și într-un al treilea studiu s-a raportat că, din cei 16.000 de adulți intervievați, participanții mai în vârstă făceau sex de aproximativ 2 până la 3 ori pe lună, în timp ce participanții mai tineri au spus că fac sex aproximativ o dată pe săptămână. (3)

În mod evident, adulții tineri au tendința să întrețină mai multe rapoarte sexuale pe lună, însă odată cu înaintarea în vârstă, frecvența contactelor sexuale poate să scadă. În plus, cuplurile care se confruntă cu diverse probleme ajung să aibă mai rar contacte sexuale, căci sexul devine neglijat în fața priorităților stringente din viața de zi cu zi. (2)

Cât de des este sănătos să faceți sex?

Vestea bună este că nu trebuie să urmăriți o cifră. Pur și simplu fiecare ar trebuie să aibă atâtea contacte sexuale cât simte nevoia.

Dacă, însă, în cuplul pe care îl formați, ritmul dorințelor voastre sexuale este diferit în raport cu cel al partenerului, indicat este să discutați aceste aspecte deschis și să ajungeți la o „înțelegere” care să mulțumească ambele părți.

Și totuși, o frecvență prea scăzută ori prea intensă poate trăda tulburări ale libidoului. În spatele acestora pot sta anumite condiții de viață sau afecțiuni care să influențeze negativ sănătatea sexuală. De aceea, ori de câte ori observați schimbări în viața voastră sexuală, care vă neliniștesc și vă ridică semne de întrebare, este bine să vă adresați medicului specialist, care să va evalueze starea de sănătate și să va ghideze pașii pentru a vă redobândi echilibrul.

Când devine sexul riscant?

Sexul este o parte normală și sănătoasă a vieții de adult și ar trebui să fie distractiv și plăcut pentru fiecare.

Sunt însă și situații în care contactul sexual devine riscant, acestea fiind legate în special de dispoziția ambilor parteneri (riscuri emoționale) sau de anumite afecțiuni genitale sau cu potențial de transmitere sexuală (riscuri medicale).

Sexul poate trăda anumite dezechilibre emoționale sau chiar legate de sănătate, dacă frecvența contactelor sexuale pare să se schimbe destul de abrupt. Așadar, dacă observați o scădere drastică sau o intensificare a libidoului, o recomandare ar fi să încercați să vorbiți despre aceste schimbări cu medicul dumneavoastră.

De asemenea, mijloacele de contracepție joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea sexuală, putând să aducă o protecție optimă în ceea ce privește o sarcină neplanificată sau afecțiuni care se pot transmite prin contact sexual. În lipsa utilizării acestora, sexul ar putea deveni riscant!

În cazul în care plănuiți sau deja vă pregătiți să aveți un copil, medicul va poate oferi informațiile corecte și va poate răspunde tuturor întrebărilor legate de riscurile sexului în perioada sarcinii.

Atunci când menstruația întârzie, testele de sarcină vă pot ajuta să aflați dacă sunteți sau nu însărcinată. Surecheck Streamer este un test de sarcină pe care îl puteți realiza chiar dumneavoastră, încă din prima zi de întârziere a menstruaţiei, în orice moment al zilei, indiferent unde v-ați afla. Acest test este foarte ușor de realizat și nu necesită folosirea recipientelor pentru urină, a pipetelor sau a altor obiecte care îngreunează realizarea testului. Surecheck Streamer este un test conceput astfel încât să fie extrem de precis (acurateţe de peste 99% a rezultatului), să fie foarte comod și ușor de folosit oriunde și în orice moment al zilei, iar rezultatele se pot citi dupa doar câteva minute.

Puteți face o „supradoză” de sex?

Conceptul de „prea mult sex” face referire, mai degrabă, la situația în care actul sexual nu vă mai face bine, prin frecvența sa.

Așa cum am precizat mai sus, fiecare persoană ar trebui să aibă atâtea contacte sexuale cât simte nevoia.

Dar ce se întâmplă dacă libidoul vostru sau al partenerului de cuplu devine foarte crescut? Specialiștii atrag atenția în astfel de situații că ar trebui să urmăriți dacă nu cumva există o cauză care duce la creșterea apetitului sexual. De obicei, sexul este mai frecvent la începutul relației, ca mai apoi fiecare cuplu să ajungă la un ritm propriu. „Prea mult sex” poate afecta relația cu partenerul.

Dar cum puteți ști dacă sexul a devenit „prea mult”? Specialiștii vă îndeamnă să urmăriți câteva aspecte care vă ajută să găsiți răspunsurile pe care le căutați:

  • Evaluați-vă sentimentele: uneori apetitul sexual poate crește atunci când doriți să aprofundați relația de cuplu ori în perioadele de stres emoțional;
  • Căutați și alte cauze: pofta de sex poate crește, de exemplu, atunci când vă ajută să alungați stresul sau când vă gândiți la o sarcină ori pur și simplu atunci când vă umple nevoia de bucurie și împlinire.
  • Posibilă cauză medicală? Dacă aveți dubii, cel mai bine este să discutați cu un medic despre schimbările din viața voastră. O accelerare a metabolismului ori dezechilibre endocrinologice ar putea duce la creșterea libidoului. (4)

Dacă nu găsiți răspunsul în niciunul dintre punctele de mai sus, probabil chiar acesta este ritmul vostru sexual în această perioadă.

Ca număr de contacte sexuale, făcând referire la o "supradoză", NU a fost stabilită o limită. Sunt persoane care pot face sex și de mai multe ori pe zi, pe când altele pot avea activitate sexuală de câteva ori pe lună. Ambele situații pot fi normale.

Care sunt factorii care pot împiedica o viață sexuală sănătoasă?

Susținerea sănătății sexuale reprezintă o provocare ce se menține pe tot parcursul vieții. Aceasta este asociată cu bunăstarea mentală și fizică, dar și cu satisfacția în relații.

Numeroși factori, atât personali, cât și de mediu, sociali și nu numai pot influența sănătatea sexuală a fiecăruia. (5)

Accesul tot mai facil la informații în mediul virtual poate fi presărat cu capcane, pentru că nu toate aceste informații sunt verificate și corecte privind educația sexuală. Uneori vă pot induce în eroare când aveți de făcut anumite alegeri sau vă pot încuraja la practici care, pe termen lung, nu vă fac bine.

Însă dincolo de influențele culturale și sociale, de limitările financiare ori de accesul la serviciile medicale, anumiți factori personali vă pot amenința viața sexuală:

Dieta inadecvată poate afecta libidoul

O dietă bogată în alimente care pun sănătatea în pericol ori care sunt procesate dificil de corpul vostru poate duce la scăderea poftei de sex. Excesul de sare, zahăr și grăsimi conduce spre afectarea sănătății sexuale. La polul opus, o dietă variată, bogată în fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe ori alte alimente oleaginoase și săracă în preparate prăjite, mâncăruri cu un conținut prea ridicat în grăsimi sau zahăr - susțin energia întregului organism, imunitatea și, de ce nu, libidoul.(6)

Planning-ul familial și neglijarea importanței discuțiilor privind sexul în cuplu

Pentru că fiecare om este unic și totodată trece prin perioade din viață când suportă diverse transformări emoționale și fiziologice, este imposibil ca, la un moment dat, să nu apară nemulțumiri privind viața sexuală în cuplu. De fiecare dată când se întâmplă aceasta, este important să discutați cu partenerul vostru pentru a găsi o soluție mulțumitoare pentru ambii parteneri.

De asemenea, o temă foarte importantă de discutat o reprezintă planificarea unei sarcini. Sunt multe emoții care vă cuprind când va gândiți la bebelușul pe care vi-l doriți. Aflarea veștii unei sarcini este copleșitoare.

Pentru că nerăbdarea este mare atunci când menstruația întârzie și doriți să știți sigur dacă sunteți însărcinată, vă recomdăm testul de sarcină Surecheck Streamer, care are un design modern și adaptat la nevoile actuale ale femeilor. Acest test poate fi realizat încă din prima zi de întârziere a menstruaţiei, în orice moment al zile, oriunde v-ați afla, pentru că se realizează simplu, fără a fi nevoie de alte accesorii. Rezultatele testului de sarcină Surecheck Streamer se citesc după numai câteva minute de la efectuarea testului, așadar acesta reprezintă cea mai bună alegere când sunteți nerăbdătoare să aflați dacă sunteți însărcinată.

Somnul insuficient

Dacă obișnuiți să mergeți la culcare la ore târzii în noapte, dacă nu reușiți să acoperiți un număr minim necesar de ore de somn sau pur și simplu programul de muncă se prelungește în orele nopții, cu certitudine somnul insuficient sau neodihnitor vă afectează nivelul energetic, sănătatea și starea de bine în general. Libidoul poate fi, de asemenea, afectat. În medie, un adult ar trebuie să doarmă între 8 și 10 ore pe noapte.

Sedentarismul

Lipsa mișcării poate afecta sănătatea și starea de bine în multe feluri, ducând la creșterea riscului de apariție a unor afecțiuni medicale, scăzând nivelul de energie zilnică, accentuând sindromul de oboseală cronică și diminuând libidoul. Un program susținut de exerciții fizice moderate ar putea ajuta la menținerea unei vieți sexuale sănătoase.

Referințe:

(1) Scăderea frecvenței sexuale în rândul adulților americani, 1989–2014

(2) How often couples should have sex, according to 3 sex therapists

(3) How Often Do 'Normal' Couples Have Sex?

(4) Is It Actually Possible to Have Too Much Sex?

(5) Risk and Protective Factors for Sexual Health

(6) Habits That Can Hurt Your Sex Life

Sursă foto prezentare articol: 4 PM production/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri