12 Mai 2020 publicat în Lifestyle 524 share-uri

"Trandafiri mari cât verzele”, se referea la ei Marco Polo atunci când a văzut pentru prima oară bujorii, uimit de frumusețea lor..

Știm că anotimpul cald nu s-a instalat pe deplin până când în grădini nu înflorește gingașul și nobilul bujor, cu ale lui flori amețitoare. În luna mai, grădinile sunt luate cu asalt de tufe de bujori mari, superbi și extrem de parfumați, care ne uimesc și ne cuceresc cu frumusețea lor. Primăvara nu este primăvară completă până când în grădini nu se deschid magicele flori și în aer nu se simte aroma subtilă a bujorilor…

Bujorii sunt de o frumusețe aproape divină și nu puțini sunt cei care iubesc aceste flori așa că ne-am gândit să facem o incursiune în istoria și lumea lor minunată. “Trandafiri mari cât verzele”, se referea la ei celebrul explorator Marco Polo atunci când a văzut pentru prima oară bujorii, uimit la rândul său de splendoarea lor...

Paeonia, bujorii cei frumoși - istorie și semnificație 

Bujorii sunt îndrăgiți peste tot în lume, iar în China bujorul este denumit  „sho yu” , adică “cel mai frumos” și considerat o adevărată regină a florilor, o floare reprezentativă a Chinei. Fiind un simbol al frumuseții și al prosperității și cultivați încă de acum 4000 de ani, bujorii au fost denumiți și “fùguìhuā”, adică “florile bogățiilor și ale onoarei”.

Bujorii au devenit populari îndeosebi în timpul dinastiei Tang, când erau cultivați la scară mare în grădinile imperiale, înainte de secolul al X-lea ajungând și în Japonia. Totodată, regăsim bujorii în multe dintre reprezentările artistice și poetice chinezești străvechi, începând chiar cu dinastia Song. În 1903, în timpul dinastiei Qing, bujorul a fost declarat floare națională, iar în orașul antic Luoyang cunoaște o tradiție străveche și îndelungată a cultivării bujorului.

Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock

Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock

Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock

Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock Foto: By S.O.E /Shutterstock

Foto: By Anna Chelnokova /Shutterstock

Foto: By Serhii Brovko /Shutterstock

Foto: By Natali22206 /Shutterstock

Chiar dacă în Europa, P. officinalis era cultivat încă din secolul al XV-lea, în scopuri mai mult medicinale (în tratarea astmului și a durerilor de cap), bujorul chinezesc (Paeonia lactiflora, așa-zisul bujor de grădina) a început să fie cultivat intens pe meleagurile europene abia în secolul al XIX-lea.

Sufletul bujorilor 

Astfel, ne spune o legendă chinezească, în vremuri de demult trăia un tânăr care iubea florile mai mult decât orice pe lume și avea o grădină fermecătoare, cu multe și minunate flori, printre care și bujori. Într-o zi, o tânăra nespus de frumoasă, vrăjită de grădina horticultorului și dorindu-și să fie în preajma tânărului care era capabil să crească asemenea minunății, s-a angajat ca servitoare în casa acestuia. În scurt timp, cei doi s-au îndrăgostit nebunește unul de celălalt. Tânărul o îndrăgea nespus de mult pe muza sa și își dorea să o aibă întotdeauna lângă el.

Într-o bună zi însă, tânăra a dispărut pur și simplu, de parcă o înghițise pământul. Cu durere în suflet, a căutat-o peste tot, dar nu a putut da de ea. Doar că într-o zi, imaginea ei palidă i-a apărut în casă ca o adiere, spunându-i că fata era de fapt Sufletul bujorilor din grădina lui. Datorită bunătății, a iubirii, a grijii și a devotamentului lui pentru flori, zâna florilor a decis să îl transforme în ființă umană.

Oamenii nu erau însă de acord cu uniunea lor, i-a spus imaginea tinerei, așa că ea trebuia să se reîntoarcă în lumea florilor, acolo unde era locul ei cu adevărat. Cu inima frântă, bărbatul și-a luat rămas bun de la amintirea iubitei sale și și-a dedicat viața îngrijirii bujorilor, sperând că într-o zi frumoasa aleasă a inimii sale se va întoarce. Dar nu s-a întors, ea a rămas printre flori….

Legenda greacă a bujorilor 

O altă legendă, de dată această din mitologia greacă, ne clarifică etimologia acestei flori. Se pare că denumirea de Paeonia (numele științific al bujorului) vine de la numele zeului Paeon, un zeu al vindecării și discipol al lui Asclepius, zeul medicinii. În calitatea sa de vindecător, Peon se îngrijea și de sănătatea și starea de bine a zeilor din Olimp așa că, prin urmare, Leto, mama zeului Apollo și zeiță a fertilității, l-a rugat să aducă de pe muntele Olimp o plantă care creștea doar acolo și care urmă să aline durerea femeilor la naștere.

Mânios de moarte și invidios că discipolul ar putea deveni mai măreț decât însuși maestrul său, acum că a găsit plantă magică și vindecătoare, zeul Asclepius a amenințat că îl va ucide. Paeon doctoral a fost cel care l-a vindecat pe zeul Ares cu un leac din plante miraculoase și lapte, dar a vindecat și rana pe care zeul Hades o avea de la o săgeată. Îngrijorată pentru soarta lui, Leto l-a rugat pe Zeus, tatăl zeilor și zeul suprem, să îl salveze pe zeul Paeon de mânia lui Asclepius. Ascultând rugămințile zeiței, Zeus l-a transformat pe Peon într-o minunată floare care i-a purtat numele.

Alte curiozități despre bujori 

Astăzi, regăsim bujorii pe meleagurile Europei și ale Asiei, dar și în nord vestul Americii. Oamenii de știință au descoperit între 25-40 de specii de bujori, lumea științifică căzând însă de acord la numărul de 33 de specii cunoscute.

Bujorul românesc este o specie unică în Europa și un exemplu superb de supraviețuire, iar biologii spun că floarea datează din era glaciară, având aceeași vechime ca și crocodilii. În luna mai, în anumite zone ale țării precum Dobrogea, Muntenia sau în sudul Moldovei, timp de aproximativ 10 zile, putem admira floarea rară în nuanțe de roșu aprins, având 5-6 sau 7-11 petale mari și sângerii, mai puține decât bujorul de grădină. Găsim bujorul românesc la marginea pădurilor de câmpii, dar este ocrotit prin lege. Bujorul românesc crește și în Parcul Natural Comana sau în pădurea Troianu.

Foto: Bujor romanesc in padurea din Parcul Natural Comana; By Floroiu Ion /Shutterstock

Știați că bujorii pot trăi și până la 100 de ani și că au nevoie ca solul în care sunt cultivați să fie bogat în potasiu pentru a rezista bolilor? O superstiție spune că floarea de bujor care înflorește și strălucește într-o noapte cu luna plină are puteri magice. De asemenea, bujorii sunt considerați și aducatori de noroc, abundență și fericire în iubire și căsnicie și de aceea îi regăsim și în multe din buchetele de mireasă. 

Foto fr si main: By Kuzmenko Viktoria photografer /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri