Filosofia orientală Feng Shui vizează în special două aspecte: armonia și prosperitatea. Atunci când dorim să ținem cont de câteva reguli Feng Shui prntru a ne decora casa, putem înțelege mai bine modul în care noi trăim în acea casă, cum o folosim și cum ne putem ușura și fluidiza activitățile în casă. Nu este vorba doar despre activitățile casnice, ci și de modul în care ne întreținem relațiile. De exemplu dacă simțiți că relațiile intime au avut de suferit în ultima perioada ori că certurile au luat amploare, câteva schimbări inspirate Feng Shui pot aduce armonie în acest sector și pot stimula bună relaționare.

Mediul în care trăim (casă și birou în viață modernă) este foarte important pentru a duce o viață armonioasă, echilibrată și sănătoasă. Feng Shui are la baza echilibrarea energiei Chi – considerată a fi energia universală care menține totul în viață, care ne înconjoară în permanentă și ne asigura sănătatea fizică și psihică, fericirea și bunăstarea.

Viață noastră depinde de modul în care energia Chi circulă în casă. Orice blocaj poate reprezenta o blocare a acestei energii. De exemplu certurile, senzația de epuizare când ajungi acasă (unde ar trebui să simți că te regăsești și te relaxezi), imposibilitatea de a menține curățenia sau de a implementa o rutină a somnului, practic orice blocaj din casă poate fi legat de fluxul și circulația energiei Chi.

Cele 5 elemente de baza în Feng Shui

Un mediu în care să va simțiți minunat se creează atunci când cele 5 elemente Feng Shui sunt în armonie: focul, pământul, metalul, apă, lemnul.

Există un ciclu constructiv în natură care se manifestă astfel: FOC > PĂMÂNT > METAL > APĂ > LEMN. Focul, prin ardere, devine pământ; din pământ se extrage metalul; metalul topit devine lichid, ca apă; apa hrănește lemnul, iar lemnul, prin ardere, produce iarăși foc.

O așezare în casă sau la locul de muncă astfel încât aceste elemente să se susțină reciproc va fi de bun augur. Totuși o amplasare nepotrivită poate bloca energia Chi. De exemplu focul lângă metal îl topește. Sau Metalul distruge lemnul. Lemnul absoarbe energia pământului. Pământul absoarbe apa. Apa stinge folcul.

Gândind astfel, va fi mai ușor să ne orientăm printre elementele Feng Shui.

echilibrul celor 5 elemente in filosofia Feng Shui

Feng Shui: Elementul FOC

Este simbolul pasiunii, al acțiunii și activității, al mișcării. Focul întreține pasiunea în relații și vivacitatea. Este reprezentat de șemineu, sobă, lampă, lumânări, tablouri cu desene abstrace, animale, materiale fine precum mătasea. Poate fi înlocuit cu culorile roșu, roz, cărămiziu, portocaliu. Ca geometrie, formele piramidale sau triunghiulare reprezintă focul.

Prea mult foc: aduce stres, impulsivitate, nerăbdare. Prea puțin foc aduce pasivitate și lene. Focul este amplificat de lemn, distruge metalul, este stins de apă și slăbit de pământ.

Feng Shui: elementul PĂMÂNT

Este simbolul încrederii, al stabilității și siguranței. Este reprezentat de flori proaspete, de roci, argilă, obiecte ceramice sau teracotă, cristale, plante și copăcei, figurine sculptate în piatră, pietre de râu, lut, nisip, imagini cu munți, deserturi. Poate fi înlocuit cu culorile maro, portocaliu, galben sau cu forme precum pătrat sau cub.

Prea mult pământ: aduce depresie, blocaj, senzația de dificil. Pământul absoarbe apă, este amplificat de foc, este distrus de lemn și slăbit de metal.

Feng Shui: elementul METAL

Asigură concentrarea și adaptabilitatea. Este reprezentat de obiecte metalice (aur, argint, bronz, cupru și alije) precum vaze, sfeșnice, statuete, clopoței și alte elemente de decor sau chiar fier forjat. Poate fi înlocuit de culorile: alb, gri, auriu, cenușiu sau de forme: rotund, oval, sferic, buline, semicercuri, cercuri.

Prea mult foc: aduce spirit critic exagerat. Metalul este amplificat de pământ, distruge lemnul, este distrus de foc și slăbit de apă.

Feng Shui: Elementul APĂ

Apa reprezintă cel mai important elemente pentru a armoniza mediul în care trăiți. Apa este reprezentată de: o fântână, un acvariu cu pești, obiecte ondulate precum valurile, imagini acvatice, boluri cu apă, vaze cu flori proaspete, oglinzi, sticlă, materiale transparente și ușoare. Pot înlocui apă  culoarile ALBASTRU ȘI NEGRU.

Prea multă apă: creează nehotărâre și ezitare. Apa distruge folcul, este amplificată de metal, consumată de lemn, absorbită de pământ, cu aceste detalii puteți atenua o zona cu prea mult din elementul apă.

FENG SHUI: Elementul LEMN

Este reprezentat de lemn în forma sa vie, precum plante și copăcei, dar nu cu frunze ascuțite, ci rotunjie, copaci din bambus sau tablouri reprezentant plante și copaci sau peisaje din natură, elemente de decor subțiri și înalte. Poate fi înlocuit cu culorile bleu sau verde, dungi dispuse vertical, coloane.

Prea mult lemn: aduce nerăbdare și agresivitate. Prea puțin lemn aduce neputință. Lemnul distruge pământul, este amplificat de apă, este distrus de metal și slăbit de foc.

Harta Ba-Gua: cele 9 zone simbolice în Feng Shui și orientarea în camera

NORD VEST
Zona realtiilor si a
spiritualitatii
METAL
NORD
Zona realizarii
profesionale
APA
NORD ESTE
Zona cunoasterii,
educatiei
PAMANT
VEST
Zona creativitatii,
proiecte proprii,
copiilor
METAL
CENTRU
Zona norocului si a 
propriei persoane
EST
Zona sanatatii,
familiei
LEMN
SUD VEST
Zona dragostei si 
a casatoriei
PAMANT
SUD
Zona faimei si a 
recunoasterii
FOC
SUD EST
Zona bogatiei si
prosperitatii
LEMN

Foto homepage si interior: By Archi_Viz, By Yurumi/shutterstock.com


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cele 5 elemente Feng Shui: cum poți aduce dragoste și bani în casa ta.