Cele trei tipuri de energii Ayurivedice pe care le-au observat calugarii budisti inca de acum 3000 de ani in manastirile lor, se afla in fiecare din noi, in diferite proportii: Vata Dosha, Pitta Dosha si Kapha Dosha. Totusi ne domina mai mult una dintre acestea.

2. Tipologia Pitta Dosha (Foc + Apa)


Foto: Shutterstock/ Nejron Photo

Pitta Dosha este energia care controleaza sistemul metabolic, inclusiv digestia, absorbtia, nutritia si temperatura corpului.

  • Cand aceasta energie se afla in balans: Duce la satisfactie si inteligenta.
  • Cand aceasta energie nu se afla in balans: Poate cauza ulcere si furie.

Caracteristicile pentru Tipologia predominanta Pitta: Talie medie, bine construiti, cu o minte ascutita si cu o mare putere de concentrare. Au in general pielea sensibila si predispozitie la arsuri solare. Nu se simt bine pe vreme calduroasa. Sunt persoane asertive, increzatoare in fortele proprii. Persoanele Pitta activeaza foarte bine in functii organizatorice si de conducere. Cand persoenele Pitta nu sunt echilibrate, devin agresive, pun presiune si cer agresiv de la cei din jur. Cand sunt sub stres, devin iritati si furiosi.

Sunt persoane competitive si adora provocarile. In iubire, Pitta sunt persoane pasionale si romantice. Vorbesc bine in public si oamenii le cauta compania, fiindca au capacitatea de a inspira si de a face lucrurile cu adevarat posibile.

Poti sa iti faci acest test pentru a afla ce energie Ayurveda te caracterizeaza

Citeste mai departe despre Tipologia Kapha Dosha >>>


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Psihologia Ayuriveda: Cele trei Doshe sau tipologii energetice care ne definesc.