21 Mai 2015 publicat în Lifestyle 750 share-uri

La 40 de zile de la Invierea Domnului, in cea de-a sasea saptamana de dupa Pasti, crestinii sarbatoresc Inaltarea Domnului, marele eveniment prin care Iisus Hristos s-a inaltat la ceruri.

Conform unei superstitii stravechi, daca mori in ziua de Ispas, vei ajunge direct in Rai si nu vei mai fi supus Judecatii de Apoi. Totodata, se crede ca cerurile se deschid in ziua de Pasti si raman astfel pana la Inaltare.

Nu se aprinde focul in casa si nici in gospodarii in ziua sfanta a Inaltarii caci in caz contrar intreaga casa va vui sau locatarii ei vor avea inima rea la fel ca focul. Se mai spune si ca ar fi bine ca femeile sa nu imprumute sare caci exista pericolul ca vitele sa nu mai dea lapte pentru smantana.

In anumite zone ale tarii, pe morminte si case se anina frunze de paltin, iar ferestrele se impodobesc cu frunze de leustean. Ambele sunt considerate a fi plante de leac si plante protectoare, ferind casa pe care o impodobesc de rele, grindina si nenorociri. Tot cu frunze de leustean se lovesc usor si vitele si se crede ca acest ritual are rolul de a le apara de vrajitorii si de a le tine sanatoase. In unele zone ale tarii, bisericile se impodobesc si ele cu spice verzi de grau, astazi fiind si ziua in care se sfintesc lanurile si semanaturile.

Tot de Inaltarea Domnului, se fac si praznice de pomenire a eroilor neamului.

Fiindca astazi, 21 mai, este celebrata si ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dorim ca pe aceasta cale sa spunem La Multi Ani celor care poarta sub o forma sau alta unul din aceste nume sfinte. La Multi Ani cu multa dragoste!

Foto: Felicitare, Lalele via Shutterstock

Foto homepage: sarbatoare crestina, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri