In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:

- Fiind o sarbatoare atat de mare si sfanta, lucrul in gospodarie si muncile domestice nu sunt nici ele indicate. In zonele Bucovinei, spre exemplu, oamenii cu frica lui Dumnezeu ar trebui sa evite sa puna oua sub closca chiar in aceasta zi. Traditia spune ca puii din aceste oua vor avea doua capete si patru picioare.

- In anumite parti ale tarii, pentru un an rodnic si bogat in recolte si poame, pomii din gradini sunt “amenintati” cu toporul si invocati sa rodeasca, dar si stropiti cu tuica.

-In alte zone ale tarii, s-a impamantenit un obicei stravechi prin care fetele tinere obisnuiau sa puna grau la incoltit in strachinele de lut. Daca boabele de grau incoltesc in curand… iata un semn divin ca in primavara respectiva pamanturile vor fi fertile si rodnice si ca primavara isi va intra de-a binelea in drepturi.

- In aceasta zi din Postul Pastelui, in calendarul crestin ortodox este dezlegare la peste. In popor, se crede ca cel care mananca peste in aceasta zi va avea parte de un an usor, in care se va simti precum se simte pestele in apa. Totodata, cei care vor consuma peste in aceasta zi vor fi precum pestele, sanatosi si zburdalnici pe tot parcursul anului.

- O alta traditie din batrani spune ca in aceasta zi nu este bine ca pescarii sa arunce pestilor in apa firimituri de mamaliga ori altfel pestii vor muri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri