In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:

Pe 25 martie, in calendarul crestin ortodox, se sarbatoreste vestea adusa de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria si anume aceea ca il va naste pe fiul lui Dumnezeu. In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, dar si Sarbatoarea Zamislirii Domnului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Bunavestire (Blagovestenie)

-Sarbatoarea nu este deloc numita intamplator si Ziua Cucului, numeroase superstitii fiind legate de aceasta pasare des intalnita in folclorul popular romanesc. Se spune ca in aceasta zi de primavara cucul canta pentru prima oara in anul respectiv, primul sau cantat al sau fiind asociat intr-un fel si echinoctiului de primavara. In cazul in care cineva aude pentru prima data cantecul cucului trebuie sa numere in gand de cate ori canta cucul (“isi striga numele”). Astfel, va sti cati ani mai are de trait…

Foto Cuc cantand, Shutterstock

- Sa nu care cumva sa te prinda primul cantat al cucului abatut sau mohorat, si nici cu cu stomacul gol. Trebuie sa te veselesti in aceasta zi daca nu vrei sa “te spurce cucul” si sa-ti mearga toate de-a-ndoaselea pe tot parcursul anului.

-In acelasi timp, a auzi primul cantec al cucului venind dinspre partea stanga sau spatele unei persoane nu este perceput drept un semn benefic si atrage dupa sine vesti rele. Daca in schimb auzi cucul cantand dinspre partea ta dreapta insemna ca vei auzi de bine in curand si iti va merge bine in anul respectiv.

-A auzi cucul cantand in acea zi, dar si toata primavara era considerat a fi un semn sumbru, indicand ca persoana respectiva nu va mai avea mult de trait.

-Mai mult, atunci cand auzi cucul cantand pentru prima oara de Bunavestire, pentru a avea parte de un an imbelsugat, plin de sanatate si curatenie sufleteasca, este bine sa ai straie curate, sa fii primenit si sa porti cu tine o moneda.

Foto homepage: Primavara, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri