In cultura populara, sarbatoarea de Bunavestire mai este cunoscuta si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, existand o sumedenie de obiceiuri si traditii legate de aceasta zi sfanta:

-Pe de alta parte, in vremuri de demult, cantatul cucului sau tacerea sa erau folosite de cei tineri drept metoda de a afla daca se vor casatori in curand. "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?", intrebau fetele de maritat si feciorii de insuratoare. In cazul in care cucul nu raspundea si tacea.. tinerii se bucurau deoarece era interpretat drept semn de casatorie in viitorul apropiat. Daca in schimb cucul canta de mai multe ori, tinerii se intristau… Fiecare cantat era considerat a fi echivalentului a inca unui an de asteptare pana la marele moment.

- In anumite zone ale tarii, craca copacului pe care a cantat cucul de ziua sa era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor. Se credea astfel ca tinerele vor fi dragi flacailor si petite in curand.

- In anumite zone ale tarii, crestinii obisnuiesc sa aseze pe pragul caselor o tava cu paine si sare pentru ca ingerii sa treaca si ei pragul casei respective si sa vina sa ia bucatele respective. Se crede ca ei vor veghea asupra casei si familiei care le-a deschis usa…

- In Maramures, exista obiceiul de a aduna lucrurile de prisos de prin curti si gospodarii si de a le da foc intr-un ritual simbolic cunoscut si sub numele de Noaptea focurilor. Langa acest foc care arde pana in zorii zilei si are rolul de a purifica pamantul si de a-l dezmorti (ca si pe pragul caselor in anumite zone), se asaza apa, paine si sare ca hrana pentru ingeri. Strabunii nostri au asociat ingerilor anumite atribute pamantesti… Se spune ca focul ii incalzeste, painea si sarea le domoleste foamea pantecelor, iar apa le stinge setea. Mai mult, atunci cand focul se stinge, este bine sa dai de pomana, dar si sa primesti aceasta paine.

- In aceasta zi sfanta in care oamenii sunt instiintati de venirea pe lume a Mantuitorului Iisus si toata lumea ar trebuie sa se veseleasca si sa se bucure, sunt interzise cu desavarsire certurile si galceava. Animozitatile nu sunt pe placul lui Dumnezeu si sunt considerate a fi pacate grele. Conform unei superstitii mostenite din batrani, cine se cearta tocmai in aceasta zi va avea parte de mahniri si neintelegeri cu ceilalti de-a lungul intregului an.

Foto int: Paine, sare via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri