15 August 2012 publicat în Lifestyle 50 share-uri

Va invitam sa patrundem in tainele sarbatorii de Sfanta Maria si sa descoperim obiceiurile si traditiile populare romanesti legate de ziua de 15 august!

'Interzisul" sau "ceea ce nu se cade" de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Pe de alta parte, cu ocazia marilor sarbatori, in traditia populara romaneasca s-a impamantenit si o cultura a interzisului. Nu face exceptie nici sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Este total interzis de Sfanta Maria Mare ca fetele sa isi taie parul si sa il arunce la gunoi. Este un gest, se crede, care o intristeaza pe Maica Domnului, facand-o sa lacrimeze. De asemenea, este interzis scaldatul in ape curgatoare, aprinderea focului (in interiorul casei sau in exterior), dormitul afara, pe prispa sau mersul inapoi.

Pe de alta parte, Ziua Sfintei Marii este considerata a fi Ziua Cercurilor Sfintei Marii. Femeile insarcinate trebuie sa fie atente la felul in care isi petrec sfanta sarbatoare. Le este interzis sa faca treburi in gospodarie sau sa gateasca la foc aprins daca isi doresc o sarcina usoara, fara dureri si probleme, si sa aiba un prunc sanatos. In caz contrar, nerespectand aceste interdictii, risca sa intineze sarbatoarea, atragand asupra lor mania divina, necazurile sau chiar mania focului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

15 august, ziua Milosteniei

In acelasi timp, ziua de 15 august este si o zi a faptelor bune si a milosteniei. Barbatii si femeile obisnuiesc sa mearga la biserica pentru slujba si pomeni, celor din urma revenindu-le datoria de a imparti sarmanilor faguri de miere, prune, struguri si apa, dar si de a tamaia mormintele. Aceste bucate impartite sunt pentru sufletul si mantuirea celor dragi care aflati in nefiinta.

Foto: Sxc.hu

Sfanta Maria Mare, sarbatoarea care inchide vara si deschide toamna

Sfanta Maria Mare este cea mai mare sarbatoare care inchide vara si deschide toamna. Ziua de 15 august este si zi de o mare importanta in lumea tainica a plantelor si a naturii. Ea incheie ciclul zilelor de vara cand plantele erau bune de leac si puteau fi culese cu cea mai mare incredere. Se stie ca de Santamaria se aduna ultimele plante de leac si se inchide pamantul pentru insecte si reptile. Odata ce marea sarbatoare trece, toamna isi face simtita prezenta intr-un mod din ce in ce mai pronuntat.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri