6 Ianuarie 2012 publicat în Lifestyle 22 share-uri

Boboteaza, celebrata in ziua de 6 ianuarie, este Sarbatoarea care marcheaza sfarsitul zilelor infrigurate, dar si al sarbatorilor de iarna. Boboteaza este incarcata de simboluri mistice, crestine si pagane, de treaditii si obiceiuri menite sa umple sufletul oamenilor cu dragoste si sa alunge spiritele rele.

O alta traditie spune ca daca nu ai busuioc, poti manca inainte de culcare o tarta de paine cu sare. Daca vei visa un barbat venind sa-ti intinda o cana cu apa pentru a-ti potoli setea, acela iti este sufletul pereche.

Baietii au voie sa curteze fetele pana in ziua de Boboteaza.

O alta traditie spune ca in seara ce precede sarbatoarea de Boboteaza poti lasa intr-o farfurie cu apa sa pluteasca doua lumanari aprinse. Una reprezinta femeia si cealalta barbatul de care este indragostita. Daca lumanarile se atrag si se ating, sansa ca cei doi sa fie impreuna si sa intemeieze o familie este foarte mare.

Si daca totusi nu visezi ursitul de Boboteaza si nici alte traditii nu te ajuta, poti purta in ziua de Boboteaza pe degetul inelar un fir rosu de lana sau o verigheta imprumutata pentru a atrage sufletul pereche in acel an.

Traditia din ziua de Boboteaza

Datina spune ca in ziua de Boboteaza, cei care au tinut post se pot bucura acum de preparate traditionale. In ziua de Boboteaza la romani se mananca piftie, grau fiert si vin rosu ca semn de respect pentru Sarbatoare.

Alte traditii, superstitii si obiceiuri de Boboteaza

Focul de boboteaza

Se obisnuieste de Boboteaza ca tinerii sa faca un foc mare in jurul caruia sa se distreze seara, sa petreaca si sa danseze. Apoi, cand focul este mic si jaratecul aprins, flacaii sar peste foc pentru a se curata de pacate si spiritele rele vor fi astfel alungate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri