6 Ianuarie 2012 publicat în Lifestyle 22 share-uri

Boboteaza, celebrata in ziua de 6 ianuarie, este Sarbatoarea care marcheaza sfarsitul zilelor infrigurate, dar si al sarbatorilor de iarna. Boboteaza este incarcata de simboluri mistice, crestine si pagane, de treaditii si obiceiuri menite sa umple sufletul oamenilor cu dragoste si sa alunge spiritele rele.

Sfintirea apelor

Tot de Boboteaza, dupa slujba, preotul merge impreuna cu credinciosii la apele din jur si arunca in acestea, inghetate sau nu, o cruce sfintita. Se spune ca apele raman sfintite chiar si pana la doua luni dupa Boboteaza. De asemenea credinciosii spun ca la aruncarea crucii in ape, acestea se purifica iar duhurile rele, “dracii” fug din ape pe campii.

Cel care gaseste primul crucea va avea intaietate in Fata lui Dumnezeu la Judecata de Apoi si de asemenea va avea un an norocos si prosper.

Ce NU ai voie de Boboteaza

Nu ai voie sa imprumuti jaratec nici celor apropiati.

Nu ai voie sa arunci sau sa “spurci” aghiasma in mod intentionat.

Nu ai voie sa vorbesti urat, sa pomenesti duhurile rele, sa “dracui”.

Nu ai voie sub nicio forma de Boboteaza sa speli, nici macar la masina de spalat. Se considera ca “spurci” apele, ca atragi dracii si duhurile rele in ape, facand rau si celor din jur.

Iar de cunoasteti si alte obiceiuri, traditii si superstitii de Boboteaza, va invitam sa le impartasiti cu noi mai jos, la comentarii, sau pe Forum.

Garbo.ro va recomanda si alte articole de... Boboteaza:

Traditii, superstitii si obiceiuri romanesti de Boboteaza

Superstitii, credinte populare si practici misterioase de Boboteaza

Superstitii si traditii cu busuioc: planta dragostei

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo.ro - Ghidul tau si al familiei tale - pentru a primi si alte informatii din Lifestyle-ul feminin.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri