Metoda Montessori reprezinta un stil educational ce se axeaza pe independenta copilului. Micutul va invata ceea ce ii place, fara sa fie constrans in vreun mod. Copiii pot lucra fie pe cont propriu, fie in grupuri si isi aleg singuri materialele. Jucariile folosite sunt realizate din materiale naturale. Pentru colorarea lor se folosesc vopsele eco, in nuante intense. 

Medicul Maria Montessori a creat aceasta metoda in prima parte a secolului al XX-lea. In prim-plan sunt puse activitati de invatare prin care este incurajata individualitatea copilului. Exista trei intervale de varsta pentru care se aplica: doi ani - doi ani si jumatate; doi ani si jumatate - sase ani; sase ani - doisprezece ani. Afla, in cele ce urmeaza, care sunt cele cinci principii de baza ale acestui model de studiu.

1. Copiii sunt tratati in mod respectuos

Respectul mutual este unul dintre criteriile principale ale metodei Montessori. Parintii si profesorii ii trateaza respectuos pe copii, indiferent de varsta pe care o au, la fel cum si cei mici arata respect. Le este incurajata dezvoltarea abilitatilor si a trasaturilor care le ofera unicitate. Li se pun la dispozitie jucarii din lemn tip Montessori, iar copiii invata in propriul lor ritm.

Li se ofera libertatea de a face alegeri si de a se axa pe anumite activitati. Cei mici dobandesc, astfel, simtul autonomiei si al placerii de a invata. In tot acest timp, beneficiaza de ghidare din partea profesorilor specializati in metoda Montessori.

2. Mintea copiilor are o capacitate mare de asimilare

In metoda Montessori, primii sase ani din viata copilului sunt foarte importanti. In acea perioada, invata sa isi dezvolte limbajul si abilitatile motorii. Cei mici sunt incurajati sa exploreze spatiul din jurul lor si sa il inteleaga.

In acest sens, conteaza in mare masura atat aportul profesorilor, cat si cel al parintilor. Copiii au nevoie de indrumare si acasa, deoarece curiozitatea ii indeamna sa descopere tot felul de lucruri. In plus, tot in primii sase ani, li se insufla diferite valori elementare.

3. Etapele delicate sunt importante in procesul de invatare

Tot in primii sase ani se ivesc situatii delicate. Atunci, copiii intampina dificultati in a isi mentine concentrarea si a nu isi pierde interesul pentru anumite activitati. In metoda Montessori exista cinci etape de referinta prin care trec cei mici. Acestea au loc atunci cand invata ordinea, limbajul, cum sa isi foloseasca abilitatile senzoriale, motorii si sociale.

4. Mediul de invatare trebuie sa fie adecvat

Metoda Montessori se aplica intr-un spatiu special amenajat. Mediul de invatare adecvat faciliteaza capacitatea de concentrare a copiilor. In clasa ori in camera trebuie sa existe jucarii din lemn, iar totul sa fie organizat intr-un mod care sa ofere independenta celui mic. Acesta trebuie sa aiba acces la materialele de invatat si loc sa se desfasoare.

5. Copiii pot invata pe cont propriu

Un alt principiu care sta la baza metodei Montessori este ca cei mici au capacitatea de a invata singuri. Rolul profesorilor este de a le crea mediul propice de invatare si de a ii ghida. Cei mici invata insa pe cont propriu, in timp ce se joaca.

Asadar, cele cinci principii care stau la baza metodei Montessori sunt stabilite pentru a ii ajuta pe copii sa invete independent, dar eficient. Cu ajutorul acestui stil educational vor invata sa fie autonomi si sa isi dezvolte abilitatile. Alegi si tu pentru copilul tau aceasta metoda?

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri