19 Octombrie 2020 publicat în Familie 10 share-uri

Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, accidentele auto continuă să fie principala cauză de deces în cazul copiilor cu vârste de patru ani și peste. Folosirea mijloacelor de siguranță pentru copii în mașină poate să reducă cu până la 60% rata de deces. Iar scaunele auto pentru copii cu orientare către spatele mașinii au un nivel de siguranță de cinci ori mai ridicat decât cele cu orientare către sensul de mers.

În anul 2019, la nivelul celor 27 de state ale Uniunii Europene au fost raportate 22.800 decese ca urmare a accidentelor rutiere. Acestea reprezintă cu aproape 7.000 mai puține față de 2010 (scădere de 23%), dar cu doar 2% mai puține față de anul 2018. Deși tendința este de scădere, ritmul este destul de mic în majoritatea țărilor, ceea ce face ca obiectivul Uniunii Europene de a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere până în 2020 (față de anul 2010) să fie greu de îndeplinit[1].

La nivelul Uniunii Europene sunt planificate o serie de măsuri și reglementări pentru a crește siguranța în trafic, printre care și dotarea cu dispozitive de limitare a vitezei pentru toate mașinile noi vândute începând cu anul 2022.

Astfel, la 60 de ani de când Volvo Cars a inventat centura de siguranță în trei puncte, despre care Organizația Mondială a Sănătății estimează că a salvat peste un milion de vieți[2], siguranța rutieră rămâne un subiect mai relevant ca niciodată. Folosind deja limitatoare de viteză pe mașinile sale, Volvo va dota pe viitor mașinile cu senzori care monitorizează privirea și mișcarea corpului. Senzorii vor detecta dacă șoferul este concentrat la drum sau este distras de factori externi.

Kudika Tarot

Modelul suedez și siguranța copiilor în mașină

Țările cu cele mai bune rezultate înregistrate în 2019 în ceea ce privește accidentele rutiere sunt Suedia (22 de decese / 1 milion locuitori) și Irlanda (29 / 1 milion locuitori). La polul opus, cele mai ridicate rate de deces sunt înregistrate de România (96 / 1 milion de locuitori), Bulgaria (89 / 1 milion locuitori) și Polonia (77 / 1 milion locuitori).

Suedia este recunoscută în toată lumea pentru siguranța rutieră, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Cu o experiență de peste 50 de ani în domeniul siguranței copiilor în mașină, suedezii sunt cei care au inventat primul scaun de mașină pentru copii cu orientare spre spatele mașinii, dar și înălțătoarele auto.

Citeste si:
Cum să te pregătești corespunzător pentru rolul de mamă
Cum să te pregătești...

„Atunci când vorbim despre protecția copiilor în mașină, există două principii importante. Pentru cei mai mici dintre ei, este nevoie de protejarea capului și a gâtului, deoarece gâtul lor este prea firav pentru a susține capul. Iar cei cu vârste puțin mai mari pot călători cu fața înspre direcția de mers, folosind sistemele de siguranță ale mașinii (centura de siguranță), adaptate pentru ei”, spune Dr. Lotta Jakobsson, Specialist Tehnic Senior la Centrul de Siguranță Volvo Cars.

Inspirați de NASA și de modul în care se deplasează astronauții, suedezii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a proteja copilul în cazul unui accident este prin susținerea și sprijinirea capului și reducerea la minimum a mișcărilor de la nivelul gâtului. Așa a fost inventat primul scaun auto pentru copii, al cărui prototip a fost testat în anul 1964 pe o mașină Volvo, iar în anul 1967 a intrat în producție.

Ceea ce face unic modelul suedez, este o comunicare transfuncțională între autorități, industria auto și cercetători, având cu toții un singur obiectiv: cea mai bună protecție pentru copii. În plus, spre deosebire de alte țări, unde părinții obișnuiesc să întoarcă scaunul copilului cu fața înspre sensul de mers odată ce copilul a împlinit vârsta de un an, în Suedia acest comportament nu există. Din acest motiv, anul trecut, doar nouă copii sub 18 ani și-au pierdut viața în accidente rutiere în Suedia.

La nivel mondial, se estimează că numărul copiilor răniți în accidente rutiere este de 10 milioane în fiecare an. De cele mai multe ori, accidentele au ca urmări leziuni la nivelul capului și fracturi ale membrelor. În plus, rănile cauzate de accidentele rutiere sunt cauza principală de deces în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani.

Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, accidentele auto continuă să fie principala cauză de deces în cazul copiilor cu vârste de patru ani și peste. Folosirea mijloacelor de siguranță pentru copii în mașină poate să reducă cu până la 60% rata de deces. Iar scaunele auto pentru copii cu orientare către spatele mașinii au un nivel de siguranță de cinci ori mai ridicat decât cele cu orientare către sensul de mers.

Scaunele pentru copii cu orientare spre spatele mașinii au fost inspirate de modul în care călătoresc astronauții

 • “Odată aflată în zbor, nava spațială Mercury se va înclina, astfel încât astronautul să meargă cu spatele”. Acesta a fost anunțul unui reporter NBC care comenta în 1962 zborul orbital al lui John H. Glenn Jr., primul american care a zburat în jurul Pământului. La auzul acestui anunț, unui profesor universitar din Suedia care urmărea evenimentul, i-a venit o idee care putea salva viețile a mii de copii suedezi.
 • Cum? Pentru că acesta a proiectat modul în care arată și se dezvoltă corpul unui copil, nu numai modul în care este construită o mașină. Gâtul copilului este punctul vulnerabil în cazul unui accident. Deoarece gâtul este încă în dezvoltare până la vârsta de patru ani, nu este pregătit să suporte un astfel de impact, precum ar face-o un adult, spre exemplu. De fapt, gâtul copilului este destul de greu în comparație cu restul corpului, vertebrele (oasele gâtului) fiind încă în dezvoltare.

Tipuri de scaune pentru copii în funcție de vârstă și greutate:

 • Scaun auto pentru bebeluși: între 0-9 luni sau până când copilul se poate susține singur
 • Scaun pentru copii cu orientare spre spate: de la 7 luni până la 4 ani sau până când capul copilului ajunge la nivelul scaunului de siguranță.
 • Înălțătorul / Perna înălțătoare: de la 4 la 10-12 ani sau până când copilul depășește înălțimea de 135 cm. De la vârsta de patru ani, copilul este suficient de dezvoltat și are rezistența necesară pentru a merge în mașină cu fața înspre sensul de mers, folosind sistemul de siguranță al mașinii, centura de siguranță pentru adulți, adaptată pentru dimensiunea lui. Înălțătorul ajută la poziționarea copilului, astfel încât centura să fie corect și în siguranță prinsă.
Foto: By sandsun /Shutterstock

Sfaturi pentru a evita răul de mașină în cazul copiilor:

 • Planificați traseul din timp, pentru a evita eventuale zone accidentate
 • Luați pauze în cazul călătoriilor lungi
 • Nu îi dați copilului cărți de colorat, gadgeturi sau cărți de citit în timpul mersului
 • Alegeți gustări ușoare și evitați mesele grele
 • Folosiți remedii naturale precum ghimbir și mentă
 • Dacă este nevoie, administrați doar medicamente care se eliberează fără prescripție medicală
 • Țineți deschis unul din geamurile mașinii
 • Alegeți să îi distrageți prin muzică și jocuri

5 sfaturi pentru călătoria în siguranță cu copilul în mașină:

 • Asigurați-vă întotdeauna copiii cu sistemele de siguranță adaptate pentru aceștia.
 • Folosiți scaune pentru copii adecvate pentru dimensiunea și vârsta lor.
 • Copiii călătoresc în siguranță când sunt așezați pe scaunele din spate.
 • Alegeți să așezați copiii cu fața spre spatele mașinii cât mai mult timp posibil, astfel le va proteja capul și gâtul în cazul unui impact frontal.
 • Folosiți centura! Copiii pentru care nu mai este posibilă utilizarea înălțătoarelor trebuie să folosească centura de siguranță a mașinii – utilizați opțiunile de reglare ale mașinii pentru a vă asigura că este adaptată pentru dimensiunea copilului dumneavoastră.

Statistici privind accidentele auto și decesele din această cauză

 • Pentru o treime din țările membre UE numărul de decese din cauză rutieră a scăzut cu 30% sau mai mult în perioada 2010-2019, Grecia înregistrând cea mai mare scădere (-45%).
 • Datele de la nivelul anului 2018 arată că 53% din decesele rutiere au loc în zonele rurale, 38% în zonele urbane și 9% pe autostrăzi. La nivelul UE, aproape 20 de persoane per 1 milion de locuitori au decedat în accidente pe drumuri urbane în 2018. Datele diferă semnificativ de la o țară la alta, cu valori sub medie în majoritatea țărilor nordice și din Europa de Vest. Spre exemplu, în România, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Malta, Polonia, Portugalia mai multe cazuri de decese rutiere au avut loc în zonele urbane față de rural.
 • Pentru fiecare persoană decedată din cauză rutieră, alte cinci suferă răni grave, care pot amenința viața. Rănile grave au, adesea, repercusiuni mai costisitoare pentru societate din cauza nevoilor medicale și de reabilitare.

[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1004

[2] https://www.who.int/violence_injury_prevention/media/news/2009/13_08_09/en/

Foto fr si main: By Maria Sbytova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri