Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva. Multi dintre tineri inca folosesc metode contraceptive naturale, aproape doua treimi dintre ei folosind metoda calendarului si contactului intrerupt. Ingrijorator este si faptul ca pana la 24% dintre femei, au ales cel putin o data contraceptia de ugenta, iar 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt

Comunicat de presa

Anul acesta, Ziua Mondiala a Contraceptiei (sarbatorita in fiecare an pe 26 septembrie alaturi de alte 69 de tari din intreaga lume), ajunsa la cea de-a patra editie si in Romania, a marcat importanta educatiei contraceptive in randul tinerilor publicand unui nou sondaj international: ‘Contraceptia: Cine este responsabil pana la urma?

Misiunea Zilei Mondiale a Contraceptiei este cresterea gradului de recunoastere a contraceptiei astfel incat tinerii sa poata lua ei insisi decizii in legatura cu sanatatea lor sexuala si reproductiva. Campania din acest an a pornit de la ideea ca fiecare sarcina trebuie sa fie planificata. Sub motto-ul „ Contraceptia: Viata ta, responsabilitatea ta”, ZMC 2010 s-a concentrat pe nevoia de a-i incuraja pe tineri sa isi asume responsabilitatea contraceptiei pentru a preveni o sarcina nedorita sau bolile cu transmitere sexuala.

Cu aceasta ocazie, Asociatia Tineri pentru Tineri si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), cu sprijinul companiei Bayer Schering Pharma a lansat o campanie inedita de responsabilizare si educare a tinerilor din Romania. Scopul acesteia este incurajarea adolescentilor si tinerilor (14-19 ani), elevi in sistemul national de invatamant preuniversitar, de a preveni aparitia unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuala, prin elaborarea si implementarea de micro-proiecte educative adresate colegilor lor.

Cand vine vorba despre contraceptie, tendinta este ca fiecare tanar/tanara sa isi paseze responsabilitatea de la unul la altul. In acest caz, mesajul important pe care doreste sa il transmita aceasta campanie este ca tanarul/tanara sa nu il astepte pe celalalt partener sa faca primul pas. Atata timp cat ambii parteneri sunt intr-o relatie sexuala, amandoi sunt in egala masura responsabili de contraceptie. In plus, e mult mai usor sa gaseasca o solutie inainte sa apara consecintele.

Chiar daca tinerii sunt in marea lor majoritate constienti de riscurile la care se expun in ceea ce priveste sanatatea lor sexuala si reproductiva, adoptarea unui comportament responsabil se realizeaza partial. Astfel, incurajand tinerii elevi sa se asocieze in grupuri de initiativa la nivelul unitatilor scolare din care fac parte, prin crearea unor proiecte adecvate nevoilor lor, credem ca va contribui la cresterea nivelului de responsabilizare atat in randul celor implicati direct, dar si al beneficiarilor, respectiv colegii lor. Daca am incerca sa ii provocam printr-un motto general, pornind de la tema ZMC din acest an, probabil ca le-am spune „Contraceptia: Viata ta. Responsabilitatea cui?” ne declara Adina Manea, director program Asociatia Tineri pentru Tineri.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri