Aparatura face parte din normalitatea epocii tehnologizate în care trăim, deci este important să știi cum să protejezi ecranul unui telefon și să previi deteriorarea acestuia, de pildă. Rândurile de mai jos îți aduc exact detaliile de care ai nevoie în acest sens.

Tehnologiile de fabricare a sticlei pentru ecranele dispozitivelor mobile au evoluat până într-acolo încât producătorii Gorilla Glass pretind, de exemplu, că generația a 7-a – Victus – rezistă la o presiune de 8 Newton a diamantului având doar zgârieturi minore. Cu toate acestea, ecranele continuă să fie afectate de zgârieturi cu urmări nu doar asupra esteticii, ci și a funcționalității.

Aparatura face parte din normalitatea epocii tehnologizate în care trăim, deci este important să știi cum să protejezi ecranul unui telefon și să previi deteriorarea acestuia, de pildă. Rândurile de mai jos îți aduc exact detaliile de care ai nevoie în acest sens.

Folia de protecție – cea mai bună apărare contra zgârieturilor

Deși nu face minuni, este cea mai bună apărare contra riscurilor de deteriorare și daunelor provocate de interacțiunea ecranului cu diferite obiecte sau cu degetele tale. Există mai multe tipuri de materiale utilizate pentru producerea foliilor de protecție și fiecare dintre acestea vine cu o serie de avantaje și dezavantaje.

Sticla securizată

Reprezintă alegerea optimă, fiind mai rezistentă decât foliile din plastic la zgârieturi și șocuri, este mai ușor de instalat – nu apar neplăcutele bule de aer – și este mai sigură pentru integritatea fizică în caz de deteriorare. De exemplu, o folie pentru Huawei Mate 40 este accesoriul perfect, deoarece nu există diferență de senzație tactilă între atingerea ecranului cu folie aplicată sau fără. În plus, transparența 100% asigură claritatea redării imaginii întocmai precum ecranul original.

Acest tip de folie de protecție beneficiază de tratament oleofobic, care previne atât formarea amprentelor pe suprafața ecranului, cât și depunerile de grăsime sau impurități care tind să adere la suprafața din sticlă, precum și de tratament antistatic ce reduce depunerea prafului. Alte avantaje ale foliei de sticlă sunt rezistența la temperaturi înalte și ușurința în curățarea suprafeței.

TPU – termoplastic poliuretan

Reprezintă o alegere bună pentru protejarea ecranului, chiar dacă nu oferă transparența integrală a foliei din sticlă. Este, însă, capabilă să acopere 100% ecranul telefonului chiar și în cazul dispozitivelor cu ecrane curbate, fără a se desprinde atunci când este adăugată carcasa de protecție. De asemenea, beneficiază de tratament oleofobic și antistatic, iar rezistența la zgârieturi este comparabilă cu a sticlei.

PET – polietilenă tereftalată

Realizată din același tip de material precum recipientele pentru diverse băuturi sau lichide, este cea mai ieftină opțiune pentru protejarea ecranului. Nu asigură protecția sau transparența foliilor din sticlă securizată sau TPU, nici nu beneficiază de tratamente eficiente oleofobice, însă oferă o minimă protecție chiar și celor care nu își permit accesorii ceva mai scumpe.

Îndepărtarea zgârieturilor

Cea mai bună metodă pentru îndepărtarea zgârieturilor deja formate pe suprafața ecranului este înlocuirea sticlei de protecție a dispozitivului, nu a ecranului în integralitatea sa. Rezultatul este un ecran impecabil, întocmai ca la prima utilizare.

În cazul zgârieturilor superficiale sau pe suprafețe mici, se pot utiliza unele materiale sau compoziții precum:

  • pasta de dinți – cu ajutorul unui suport din bumbac și folosind mișcări ușoare, aplici pasta pe suprafața afectată și apoi o îndepărtezi cu un material textil moale și uscat;
  • praful de copt – combini 2 părți praf de copt cu o parte apă, amesteci până la formarea unei paste consistente pe care o aplici apoi pe ecran cu mișcări circulare;
  • albuș de ou și sulfat de aluminiu – formezi o soluție în care înmoi o bucată de material din microfibre pe care o pui la cuptor pe o folie de aluminiu până când materialul este complet uscat; o clătești apoi în apă rece și o lași la uscat minim 48 de ore; ulterior, materialul astfel tratat te va ajuta să ștergi ușor suprafața zgâriată.

Ca în multe alte domenii, prevenția este cea mai bună apărare, așadar primul accesoriu de care trebuie să beneficieze orice telefon nou este un ecran de protecție. În definitiv, este ieftin, ușor de instalat, insesizabil la utilizare și protejează excelent investiția în telefonul mobil pe care ți-l dorești curat și funcțional.

Sursa foto fr si main: Photo by Lukenn Sabellano on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri