13 Septembrie 2019 publicat în Cultura 11 share-uri

„Aceasta este poate cea mai frumoasă carte pe care am scris-o.” - Ulf Stark

Comunicat de presă

Editura Cartea Copiilor lansează „Poţi să fluieri, Johanna”, o carte semnată de suedezul Ulf Stark şi ilustrată de Anna Höglund. Cartea surprinde prietenia emoţionantă dintre Berra, un băieţel fără bunici, și Nils de la căminul de bătrâni. Noua apariţie este dedicată copiilor între 6 şi 12 ani şi tratează subiecte sensibile precum sfârșitul vieţii, relaţiile cu bunicii şi importanța clipelor petrecute împreună cu cei dragi.

„Aceasta este poate cea mai frumoasă carte pe care am scris-o.” – Ulf Stark

În timp ce se joacă împreună, într-un orășel oarecare din Suedia zilelor noastre, Ulf îi povestește prietenului său, Berra, ce grozav este să ai un bunic: te ia cu el la pescuit, te invită la o cafea cu lapte sau la o felie de tort când își serbează ziua de naștere, iar uneori îţi dă şi câţiva bani de buzunar. Dar Berra n-are bunic. Cum să facă să aibă și el unul? Ulf are o idee: la căminul de bâtrâni din oraș trebuie să fie o mulțime de bunici. De ce să nu meargă Berra mâine să-și aleagă unul?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Născută din joacă și curiozitate, prietenia dintre Berra și bătrânul Nils de la cămin se transformă într-o întâlnire care le dă prilejul să-și ofere reciproc o dragoste simplă, firească și necondiționată. Pentru Nils, bunicul de împrumut, de multă vreme singur pe lume, e ultima ocazie în viață de a simți că este important pentru cineva. Pentru cei doi copii și mai ales pentru Berra, „nepotul”, e prima dată când conștientizează că viața are și un sfârșit de neocolit. Cândva, cei dragi nu vor mai fi printre noi, de aceea trebuie să ne bucurăm împreună de fiecare clipă.

Ulf Stark (1944–2017) a fost poet, scriitor și scenarist și unul dintre cei mai importanți autori suedezi de cărți pentru copii. În textele sale, lumea este văzută din perspectiva unui copil, într-un mod foarte autentic, fidel și subtil. Fie că se ocupă de lucruri mărunte, fie că scrie despre teme grave, cum ar fi moartea, Ulf Stark este un maestru al atragerii cititorului în poveste și al dezvăluirii unor sensuri profunde în întâmplările aparent banale, de zi cu zi, din viața unui copil. A scris aproape 100 de cărți, traduse în 30 de limbi, și multe dintre ele, printre care și „Poți să fluieri, Johanna”, au fost transformate în filme și piese de teatru. În 1993, a primit Premiul Astrid Lindgren, în 1996 a fost nominalizat la Premiul H.C. Andersen, iar în 1998 a fost răsplătit cu Premiul Nordic pentru literatură pentru copii.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Lumina pe care o porți în sufletul tău este mai puternică decât răutățile celor din jur

Anna Höglund (n. 1958) este scriitoare și ilustratoare, fiind considerată una dintre cele mai bune ilustratoare contemporane din Suedia. S-a născut în Stockholm şi, deşi nu a urmat studiile unei şcoli de artă, a devenit celebră prin creaţiile sale, cărţi ilustrate şi filme de animaţie. Lucrările ei sunt incluse în colecţiile muzeelor de artă din Göteborg şi Stockholm.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri