Lazzaro cel fericit - o poveste captivantă despre bunătate

29 Iulie 2019 publicat în Cultura 2 share-uri

Alice Rohrwacher revine pe marile ecrane cu Lazzaro cel fericit, filmul care i-a adus cel de-al doilea premiu din carieră la Cannes 2018, pentru cel mai bun scenariu. 

Comunicat de presă

Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice, cel de-al treilea titlu din filmografia regizoarei italiene Alice Rohrwacher, o fabulă seducătoare și captivantă, care îndeamnă la visare și bunătate, rulează  în cinema. 

După Corpo CelesteLe Meraviglie, Alice Rohrwacher revine pe marile ecrane cu Lazzaro cel fericit, filmul care i-a adus cel de-al doilea premiu din carieră la Cannes 2018, pentru cel mai bun scenariu. 

Plecând de la o poveste reală, descoperită de autoarea filmului, cu mulți ani în urmă, într-un ziar, despre o aristocrată din Italia Centrală care a profitat de izolarea terenurilor sale pentru a exploata țăranii ce nu aflaseră încă despre schimbarea legilor privitoare la munca în arendă, Alice Rohrwacher creează „o fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” (The Guardian), în centrul căreia se află Lazzaro, un inocent abuzat de semenii săi. Cu toate acestea, el are un singur țel - acela de a-i ajuta pe ceilalți, uitând de sine.

Lazzaro este un tânăr muncitor pe plantația de tutun a marchizei Alfonsina de Luna, supranumită Regina Țigaretelor. El este atât de bun încât întreaga comunitate din satul Inviolata profită de el. Inclusiv Tancredi, fiul marchizei și totodată prietenul său, care are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Dar intervenția poliției duce la șocanta descoperire a exploatării sătenilor din Inviolata de către Alfonsina de Luna. Lumea idilică în care aceștia trăiseră este părăsită în favoarea mahalalelor urbane, unde, în ciuda libertății aparente, îndură noi forme de exploatare. 

„Am fost profund emoționată de povestea acestor țărani, care au întârziat la întâlnirea cu istoria și care nu au trecut prin întregul proces de transformare al societății moderne, pentru ei rămânând doar resturile unei tranziții” - Alice Rohrwacher.

Impresionant vizual și filmat pe peliculă de 16 mm de către Hélène Louvart, directorul de imagine cu care Alice Rohrwacher a colaborat și la filmul său anterior, Lazzaro cel fericit ne poartă printr-o Italie aridă, dar splendidă și atemporală, filmările având loc lângă Viterbo (regiunea Lazio), la Castel Giorgio, în Terni, Milano, Torino și Civitavecchia.     

Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice rulează din 26 iulie în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cineplexx Băneasa și Hollywood Multiplex), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj (Cinema Victoria), Craiova (Cinema Modern), Iași (Ateneu), Pitești (Cinema Trivale și Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Tîrgu Mureș (Cinema Arta).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri