12:04, 19 Aprilie 2016 publicat în Cultura156 share-uri

AMOS OZ (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia.

17. Iubirea tuturor pentru toti – poate ca ar trebui sa lasam asta in seama lui Isus. Iubirea e cu totul altceva. Nu are nimic de-a face cu generozitatea, cu indurarea. Dimpotriva. Iubirea este un amestec ciudat de contrarii, o imbinare de egoism extrem si daruire deplina. Un paradox! In plus, iubirea, toata lumea vorbeste intotdeauna de iubire, iubire, dar iubirea nu e ceva ce alegi, ci te molipsesti de ea ca de o boala, esti prins de ea ca intr-o nenorocire. Asadar, ce anume alegem? Intre ce si ce trebuie sa aleaga oamenii in fiecare minut al zilei? Generozitate si meschinarie. Orice copil o stie, si totusi rautatea nu se mai ispraveste. Cum se poate explica asta? Se pare ca ni se trage de la marul pe care l-am mancat atunci: am mancat un mar otravit.

Foto: Pixabay

Citeste si:
Oamenii de știință atrag atenția asupra riscului neștiut pe care...
Oamenii de știință atrag...

18. Esti biblioteca pe care ai citit-o si limba pe care o vorbesti.

19. Unul dintre aspectele pe care am vrut sa il introduc in cartea Aceeasi mare, in afara capacitatii de a transcede conflictul, a fost faptul ca in adancul nostru, toate secretele sunt asemanatoare.

Citeste si:
8 efecte dezastruoase ale unei gândiri rigide
8 efecte dezastruoase ale...

20. Ea se pedepseste pe ea insasi fiindca vrea sa ma pedepseasca pe mine! (din "Poveste despre dragoste si intuneric")

Iti recomandam romanul Poveste despre dragoste si intuneric de Amos Oz, via Elefant.ro

Roman magistral, detinator a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si suficient de incitant pentru a fi ecranizat in anul 2009 de regizoarea Natalie Portman.

In Israelul de la jumatatea secolului XX, micul Amos isi petrece copilaria in intimitatea cartilor, a nesfarsitelor discutii intelectuale, pasionat fiind de marile intamplari ale istoriei, de sensul lor si inconjurat de membrii familiei sale, carturari autentici, care ii insufla dorinta de cunoastere. Inzestrat cu o imaginatie debordanta, Amos transfigureaza intamplarile istoriei, al caror martor implicat este, intr-o saga incitanta, evenimentele pastrand dramatismul perceput de copilul a carui sensibilitate contrasteaza puternic cu neverosimilul celei mai tulburi perioade din istoria lumii.

Astfel, insasi descoperirea lumii, primele zvacniri ale inimii si experiente dureroase, cele dintai sentimente de solidaritate sau prietenie capata cu toate proportii catastrofice, prin prisma micului Amos, a carui natura hipersensibila si introspectiva il anunta de timpuriu pe marele scriitor care avea sa devina. Acesta descopera treptat farmecul unui Israel legendar, in care miticul si realitatea se impletesc dand nastere celor mai frumoase povesti.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri