AMOS OZ (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia.

Scriitorul, de mai multe ori nominalizat la Premiile Nobel, este cunoscut in toata lumea datorita romanelor sale unde investigheaza natura umana si posibilitatea de a trai in pace.Speram ca aceste citate sa va inspire sa ii cititi romanele si sa aduceti noi perspective in modul vostru de a gandi si de a vedea viata!

1. Un conflict incepe si se sfarseste in mintile si sufletele oamenilor.

2. Fiecare placere pe care mi-o pot inchipui sau pe care am experimentat-o este mult mai savuroasa daca o gusti putin cate putin, mici inghitituri si daca iti dai timp. Iar cititul nu face exceptie.

3. Sa scriu un poem e ca si cand as avea o aventura romantica de o noapte; o nuvela este precum o relatie, iar un roman precum un mariaj in care trebuie demonstrezi iscusinta, sa faci compromisuri si sacrificii.

4. Imaginatia are nevoie sa fie hranita, ca fiecare catel, ca fiecare pisica sau pasare.

5. Nu te instraina de ceea ce iti doresti – caci ce am fi noi fara dorurile noastre?

6. Doi copii din aceeasi parinti cruzi se uita unul in ochii celuilalt si vad imaginea parintelui opresor. Aceasta seamana foarte mult cu ceea ce se intampla intre arabi si everi: Este un conflict intre doua victime.

7. Gasesc ca familia este cea mai fascinanta si misterioasa institutie din lume.

8. Pai, definitia tragediei pentru mine este izbirea dintre adevar si adevar.

9. Cand eram mic, ambitia mea era aceea de a creste mare si a ma face o carte. Nu un scriitor. Oamenii pot fi omoriti precum furnicile. Nici scriitorii nu sunt greu de ucis. Dar nu se intampla acelasi lucru in privinta cartilor, oricat ai incerca, chiar si in mod sistematic, sa le distrugi, tot exista o sansa ca o copie sa se pastreze, continuand sa se bucure de viata ei pe vreun raft ferit, undeva in Reykjavik, Valladolid sau Vancouver.

10. Dar ce e iadul? Ce e raiul? Cu siguranta ca totul e inauntru. In casele noastre. Poti gasi iad si rai in fiecare odaie. In spatele fiecarei usi. Sub fiecare patura dubla. Asa este. Un strop de rautate, si oamenii sunt unul pentru celalalt iadul. Un strop de indurare, si oamenii gasesc unul in celalalt raiul.

11. Daca nu ne oprim undeva, daca nu acceptam un compromis nefericit, nefericit pentru ambele parti, nu invatam sa coexistam nefericiti cu aceasta senzatie de injustitie si vom sfarsi in tragedie.


Foto: Pixabay

12. Faptele au tendinta de a distorsiona adevarul.

13. Acum cred ca toate calatoriile sunt ridicole: singura calatorie de unde nu te intorci niciodata cu mana goala este calatoria din interiorul tau.

14. Orice, orice farama de praf, orice picatura de apa continua sa existe etern, in diferite forme, cu exceptia sufletului meu?

15. Succesul apare din transpiratie si inspiratia din sarguinta si efort.

16. Omul, dragul meu, e un paradox. O fiinta ciudata, exotica. Rade cand ar trebui sa planga, plange cand ar trebui sa rada, traieste fara minte si moare fara chef. E slab, zilele ii sunt ca iarba.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri