16 Iunie 2014 publicat în Cultura 48 share-uri

Lumea musulmana a influentat dezvoltarea umanitatii in toate aspectele sale. Oamenii de stiinta musulmani au fost prolifici si au facut descoperiri importante, cu mult inaintea descoperirilor petrecute in Occident. De asemenea, cafeaua, care este o bautura orientala, nu este doar cea mai iubita bautura din lume, dar mai ales un simbol cultural care vorbeste despre vietile si interactiunile noastre astazi. Acestea sunt 7 dintre cele mai infleunte inventii si descoperiri care apartin lumii Orientale.

4. Numerotarea

Sistemul de numarare pe care il folosim in intreaga lume este probabil indian la origine, dar numerotarea este araba. A aparut prima dat in scrierile matematicienilor musulmani Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī si Al-Kindi, in jurul anului 825.

Algebra a fost denumita dupa numele cartii lui al-Khwarizmi: Al-Jabr wa-al-Muqabilah. Lucrarile matematicienilor arabi au fost duse in Europa 300 de ani mai tarziu, de catre matematicianul italian Fibonacci.

5. Parasuta

Cu mult timp inaintea experimentelor zburatoare pe care le faceau Fratii Wright, un poet, astronom, inginer si muzician musulman, pe nume Abbas ibn Firnas, a facut mai multe incercari pentru a construi un aparat de zbor. In anul 825 el a sarit de pe minaretul Moscheei din Cordoba, folosindu-se de o inventie facuta din lemn si o panza de mantie. Spera ca va pluti precum o pasare. Nu s-a intamplat acest lucru, dar mantia s-a umflat si astfel se pare ca el a creat prima parasuta; datorita mantiei sale zburatoare, saltul la inaltime nu l-a costat pe Abbas ibn Firnas, decat cateva rani minore.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Caria dentară – ce este și cum se tratează

In anul 875 si-a perfectionat inventia si a folosit matase in loc de panza de mantie. A sarit de pe un munte si a reusit sa stea in aer pentru 10 minute pentru ca apoi sa se prabuseasca. A ajuns la concluzia corecta ca acest lucru s-a datorat faptului ca nu a adaugat o „coada” dispozitivului sau, care sa il ajute in stabilirea echilibrului.

  • Aeroportul International din Bagdad si un crater de pe Luna poarta numele acestui temerar inventator musulman.

6. Pamantul este rotund!

Pana in secolul 9, multi invatati musulmani stiau deja ca pamantul este o sfera. Dovada, spunea astronomul Ibn Hazm este aceea ca Soarele este mereu vertical fata de un punct particular de pe Pamant. Aceasta afirmatie a fost facuta cu 500 de ani inaintea lui Galileo.

Foto Shutterstock.com; harta pamantului

Calculele astronomilor musulmani erau atat de acurate incat, in secolul 9 ei au ajuns la concluzia ca circumferinta Pamantului este 40,253 de km, o estimare foarte apropiata de circumferinta reala, care stim astazi, este de 40,075 de km.

Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023 România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri