12:06, 16 Iunie 2014 publicat în Cultura 276 share-uri

Lumea musulmana a influentat dezvoltarea umanitatii in toate aspectele sale. Oamenii de stiinta musulmani au fost prolifici si au facut descoperiri importante, cu mult inaintea descoperirilor petrecute in Occident. De asemenea, cafeaua, care este o bautura orientala, nu este doar cea mai iubita bautura din lume, dar mai ales un simbol cultural care vorbeste despre vietile si interactiunile noastre astazi. Acestea sunt 7 dintre cele mai infleunte inventii si descoperiri care apartin lumii Orientale.

 1. Cafeaua

Istoria acestei bauturi iubite in intreaga lume, fara de care nu ne putem incepe ziua, multi dintre noi, ne poarta in vremea unui arab pe nume Khalid, care isi pastea caprele in regiunea Kaffa, din Sudul Etiopiei. Khalid a observat ca animalele sale devenisera mai vioaie, dupa ce au pascut anumite boabe. El a fiert acest boabe si a obtinut cafeaua.

Foto: Shutterstock.com; cafea, ibric, cafea turceasca

Citeste si:
Machiajul de film, arta care spune povești: 26 de transformări...
Machiajul de film, arta care...

La inceput, cafeaua a fost adusa din Etiopia in Yemen, acolo unde sufitii o beau astfel incat sa reziste treji toata noaptea, pentru a se ruga, in diverse ocazii.

Pana la sfarsitul secolului al 15-lea, cafeaua a ajuns la Mecca si in Turcia si de acolo a ajuns la Venetia, in anul 1645. In anul 1650, cafeaua a fost adusa si in Anglia, de catre un turc pe nume Pasqua Rosee, care a deschis primul magazin de cafea, pe strada Lombard din Londra.

Citeste si:
Pot fi angajații obligați să se prezinte la locul de muncă dacă un...
Pot fi angajații obligați să...

Foto homepage: Shutterstock.com, Orient, Lumea musulmana, Islam

2. Camera Obscura

Grecii antici credeau, in mod fals, ca ochii nostri emit raze care ne ajuta sa vedem. Prima persoana care si-a dat seama ca de fapt lumina este cea care intra in ochii nostri, a fost matematicianul, fizicianul si astronomul musulman care a trait in secolul 10, Ibn al-Haitham.

El este cel care a inventat prima camera obscura, observand cum lumina patrundea prin gaura unor obloane de la geamuri. Cu cat este mai mica gaura, cu atat este mai buna imaginea care se creeaza. El a devenit inventatorul camerei obscure, iar denumirea isi afla etimologia de la cuvantul arab ce denumeste o camera racoroasa si intunecoasa – CAMARA (cuvantul exista si in limba romana!). De asemenea, Ibn al-Haitham este primul cercetator caruia i se crediteaza faptul de a fi mutat studiul din fizica dinspre meditatia filosofica, teoretica, inspre experiment.

3. Jocul de Sah

O forma de sah se juca in India Antica, dar jocul s-a dezvoltat in forma pe care o cunoastem astazi, in Persia. De acolo s-a extins in intreaga Europa – prin intermediul musulmanilor care se gaseau in Peninsula Iberica, in secolul 10.

 

Foto: Shutterstock.com; sah, joc de sah


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri