Descrisa drept o prostituata de lux deosebit de frumoasa, se spune ca a pierit tanara, ucisa de un om platit de un admirator gelos, iar lautarul care era indragostit nebuneste de ea i-ar fi inghitit cenusa.

 De cate ori nu am fredonat aceste versuri? De cate ori nu ne-am minunat de frumusetea numelui Zaraza? Cine a fost ea, al carei farmec supravietuieste peste zeci de ani, peste generatii?

„Vreau sa-mi spui frumoasa Zaraza,
Cine te-a iubit ?
Cati au plans nebuni pentru tine,
Si cati au murit ?
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce Zaraza,
Sa ma-mbete mereu.
De a ta sarutare Zaraza vreau sa mor si eu!”

Zaraza este titlul unui tango de Benjamin Tagle Lara, pe versuri de Ion Pribeagu, interpretat de Cristian Vasile, devenit unul din cele mai populare din muzica urbana romaneasca a anilor interbelici (asociata romantelor).

 
Faima Zarazei s-a construit pe romantele lui Cristian Vasile si pe povestirile mai multor scriitori, printre care Mircea Cartarescu. Descrisa drept o prostituata de lux deosebit de frumoasa, se spune ca a pierit tanara, ucisa de un om pliatit de un admirator gelos, iar lautarul care era indragostit nebuneste de ea i-ar fi inghitit cenusa. (Wikipedia)

Cunoscatorii legendei s-au impartit in doua tabere: cei care spun ca Zaraza este 100% fictiune si cei care cred ca a existat o femeie care a servit ca model pentru aceasta legenda urbana, una dintre cele mai frumoase ale Micului Paris.

Marea iubire dintre unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni ai Bucurestiului interbelic si cea mai frumoasa tiganca din Micul Paris, Zaraza, se canta si astazi in localurile cu aer nostalgic din Capitala. O poveste de amor nebun despre care cronicarii cred ca este undeva intre adevar si fictiune”, scrie Historia.
 

Pentru ca suntem amatoare de iubiri pasionale, noi vrem sa credem, sa credem ca aceasta poveste a fost adevarata. De unde ar fi izvorit atat de multa traire, de unde s-ar fi putut naste acele versuri superbe, decat dintr-o iubire mistuitoare?

Zaraza este un nume tiganesc de femeie. Inseamna Minunata, spune Cartarescu in povestea sa imaginata. El a pornit de la Legenda Urbana a Zarazei, pentru a scrie despre aceasta minunata femeie. Scriitorul Mircea Cartarescu a preluat aceasta imagine si, asociind-o personalitatii lui Cristian Vasile, a creat o legenda imaginara a Zarazei, in povestirea sa omonima din volumul de proza De ce iubim femeile?. Povestirea a avut, alaturi de volum, un mare succes. (Wikipedia)


Sunt Karina Simion, profesor de limbă română și de limba spaniolă și mamă de Marc. El este inspirația din spatele cortinelor. Așa s-a născut și blogul acesta, Miculmarc.ro. Tot ce...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri