26 Aprilie 2013 publicat în Cultura 5 share-uri

Cristian Mungiu, alaturi de nume celebre ale cinematografiei, ca actrita Nicole Kidman sau regizorul Ang Lee, se afla anul acesta in juriul marii competitii de film de la Cannes. Regizorul roman Radu Jude se afla in competitia Quinzanne des Realisateurs. Anul acesta, evenimentul de pe Croazeta va avea loc in perioada 16 – 26 Mai 2013.

Cristian Mungiu a fost laureat la Cannes cu Marele premiu Palme D’Or, in anul 2007 pentru filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile" si cu Premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul “Dupa dealuri” (2012).

De data aceasta, meritele cineastului roman sunt recunoscute prin includerea lui in juriul competitiei oficiale al celui mai mare festival de film din Europa.

Placheta cu Palme d'Or. Foto: Wikipedia

La Cannes se va afla anul acesta si regizorul Radu Jude. Filmul sau "Ca o umbra de nor" a fost selectionat in sectiunea “Quinzanne des Réalisateurs” din cadrul Festivalului International de Film.

Radu Jude in concursul Quinzanne des Réalisateurs

Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care intr-o zi torida de vara este chemat la capataiul unei muribunde pentru a-i spune o rugaciune. Regizorul Radu Jude spune: „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi gasite in acest film. Poate ca cel mai important este exprimat intr-un fragment din rugaciunea rostita de personajul principal: ticaloasa mea viata ca un somn a trecut, ca o umbra de nor...”

Din distributia scurtmetrajului, fac parte pe langa Alexandru Dabija - Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lazarescu si Radu Jude, imaginea a fost realizata de Marius Panduru, scenografia si costumele poarta semnatura Augustinei Stanciu. Producatorul filmului este Ada Solomon.

Radu Jude este de asemenea, un regizor roman multipremiat. El a realizat scurtmetrajele castigatoare a numeroase premii “Lampa cu caciula” si “Alexandra”.

Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericita fata din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru "Cel mai bun scenariu" la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

“Quinzaine des Réalisateurs” este o sectiune speciala din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietatii de expresie din cinematografia mondiala.

De-a lungul timpului, in cadrul sectiunii “Quinzanne des Réalisateurs” au fost prezenti regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc si Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul “Ca o umbra de nor” este o productie Hi Film realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si SEE Cinema Network.


Foto homepage: Istock

Iti mai recomandam si:

Oscar European pentru Tudor Giurgiu: Trebuie sa vezi filmul romanesc 'Superman, Spiderman sau Batman'

Top 7 capodopere erotice ale marelui ecran, neaparat de vazut!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri