17 Aprilie 2013 publicat în Cultura 1 share-uri

In ciuda prestantei lor, in ciuda sarmului si a inteligentei de care dau dovada, Doamnele culturii si vietii de societate romanesti nu sunt cunoscute publicului larg, aceasta fiind, fara indoiala, o reminiscenta a ideologiei comuniste care a fost impusa societatii, timp de jumatate de secol.
  • Principesa Ileana

Ileana de Hohenzollern (n. 5 ianuarie 1909, Bucuresti - d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania, S.U A)

Ileana de Hohenzollern a fost a treia fiica a regelui Ferdinand I si a reginei Maria, principesa a Romaniei si arhiducesa de Austria. A fost cea mai iubita fiica a Reginei Maria. Educatia pe care a primit-o a stat sub semnul imboldurilor materne de a se apropia de cultura si mediul social englezesc. Urmare a acestui sfat, si-a desavarsit profilul intelectual in Marea Britanie, la Colegiul din Heathfield-Ascot. Iubitoare de sport, mai ales de yachting, aceasta avea sa obtina un brevet de capitan de cursa lunga, fapt cu totul nemaiintalnit pana atunci in familia regala.

S-a casatorit la 26 iulie 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg si a devenit mama a 6 copii (Stefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta). Cuplul s-a stabilit in Austria. Situatia politica interna, insemnand presiunea cercurilor national-socialiste, a obligat-o sa-si puna la adapost familia, alegand Castelul Bran (din 1944). Dupa instaurarea comunismului in Romania, se stabileste in S.U.A., dupa o scurta perioada de domiciliu in Argentina, unde a fondat „Caminul Regina Maria” (destinat intrajutorarii refugiatilor romani).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Experientele lumesti au intarit-o in decizia de a se calugari si dedica plenar sub numele de „Maica Alexandra”, promovarii valorilor ortodoxiei. A construit, pe proprietatea sa din Ellwood City, Manastirea Schimbarea la Fata, a carei stareta a fost pana la moarte, in 1991. In 1950 a inceput sa-si publice fragmentar memoriile la Boston, pentru ca, un an mai tarziu, ele sa apara in editie definitiva in Anglia, traduse in limba romana in 2005 (sub titlul Traiesc din nou).

Inainte de a se stinge din viata a reusit sa-si mai revada tara natala inca o data. In ciuda ascendentei sale aristocratice, principesa Ileana a cunoscut toate registrele vietii cotidiene, pe care le-a judecat intr-o maniera realista si detasata.

Bibliografie via Enciclopediaromaniei.ro:

Marcu, George (coord.), "Dictionarul personalitatilor feminine din Romania", Editura Meronia, Bucuresti, 2009

Va recomandam aceasta carte, care poate fi comandata de pe Elefant.ro

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri