12 Aprilie 2013 publicat în Cultura 64 share-uri

Dupa-amiaza de inceput de primavara... dupa-amiaza placuta la Bucuresti, cand pasesti usor pe aleile parcului, apoi te pierzi pe stradutele din spate de la Ateneu, pentru ca in final, itinerariul sa ia sfarsit savurand gustul unui ceai de fructe la Carturesti, in compania cuiva drag. Asa am descoperit o expozitie de o sensibilitate speciala, intrand in sintonie cu linistea acelei zile de inceput de martie. Elena Piersinaru deseneaza cu acul si cu atele colorate, pentru a transpune pe panza, 'puncte sufletesti'.

In perioada 27 februarie - 8 martie 2013, ea a expus la Ceainaria Carturesti o serie de lucrari realizate prin tehnica goblenului. Forme abstracte, culori incarcate de emotie au fost create prin intermediul atei si al acului, o tehnica pe care am apreciat-o ca fiind deosebita si foarte potrivita pentru a surprinde emotii interioare.

Elena Piersinaru, autoarea acestor lucrari abstracte realizate cu ata si acul de cusut, pentru a imprima senzatii sufletesti puternice, ne-a acordat un interviu prin care ne vorbeste mai mult despre aceasta expozitie, despre tehnica ei si pasiunea pentru pictorul rus, initiatorul artei abstracte, Wassily Kandinsky.

Elena Piersinaru este farmacist homeopat si locuieste in municipiul Targu-Jiu, Judetul Gorj. De la o varsta destul de frageda, artista si-a creat propriul jurnal, creand linii si spatii, peisaje si sentimente, canale de exprimare prin intermediul acului si atelor pe diferite tipuri de materiale. In anii ’80, atrasa de arta abstracta a lui Wassily Kandinsky, dar si de figurile grafice si neprelucrate ale lui Francis Bacon, se inscrie la cursurile de arta tinute de Viorel Chirea la Casa de Cultura din Targu-Jiu. Acest talentat artist si pedagog este cel care o impulsioneaza in a porni pe un drum de creatie propriu, creand noi valente ale artei intr-un deceniu in care creatia in goblen devine elementul central in jurul caruia totul se organizeaza.

Garbo.ro: Elena, cum ai descoperit goblenul, ca forma de exprimare artistica?

Elena Piersinaru: Si acum, ca si atunci in anii '80, privirea unei tapiserii intr-o expozitie ma farmeca,ma entuziasmeaza, ma uneste cu divinul. Si acum ca si atunci, in anii '80, prezenta unei tapiserii aprinde in fiinta mea o dorinta imperioasa de a face ceva asemanator, de a materializa o stare sufleteasca vie,ivita pe neasteptate; incepi sa cauti, sa studiezi. Cred ca vietuirea acestei stari de cautare, de aflare, de lamurire a ceva iti scoate in cale cele mai potrivite ocazii. Si mie mi s-a intimplat.

Garbo.ro: Ar putea fi intuita o legatura intre homeopatie si inclinatia spre o traire de tip artistic?

Elena Piersinaru: Talentul e un dar de la natura. Cei care au intuit, descoperit, studiat si dezvoltat Homeopatia au facut-o in comuniune cu Dumnezeu. Homeopatia este o medicina care tine de spirit si nu de materie.

Lucrare de Elena Piersinaru

Garbo.ro: Goblenurile tale seaman cu niste poezii, tradeaza o anume delicatete a sufletului… Sunt ele o istorisire a vietii?

Elena Piersinaru: Cu adevarat este o istorisire a unei perioade din viata; poate a celei mai profunde si mai frumoase. Este o perioada in care au loc schimbari majore la nivel de intelegere a sensurilor: dispar prejudecati, mentalitati invechite; artistii plastici, care pentru mine erau de neatins incep sa faca parte din viata mea, iar eu devin mai increzatoare.

Garbo.ro: Arta abstracta a picturii lui Wassily Kandinsky a avut o mare influenta asupra ta... In ce mod te-a marcat “intalnirea” cu opera marelui pictor rus?

Elena Piersinaru: De - a lungul timpului am citit carti despre arta si am vizionat toate expozitiile care mi-au iesit in cale. W.Kandinsky mi-a placut foarte mult. Ceea ce m-a marcat cu adevarat a fost intilnirea cu profesorul-artist plastic-Viorel Chirea.

Garbo.ro: Este cusutul cu acul si atele colorate, tot un fel de pictura?

Elena Piersinaru: Nu pot comenta - nu sunt profesionist. Pot spune ca la expozitii erau oameni care credeau ca e pictura - pina sa afle ca e cusatura.

Garbo.ro: Cu ce impresii ai ramas dupa expozitia “Puncte sufletesti” de la Bucuresti?

Elena Piersinaru: Vernisajul expozitiei de la Carturesti a fost deosebit de insufletit; m-am bucurat ca cei care au vazut-o, au apreciat si au recunoscut unicitatea si autenticitatea lucrarilor.

Garbo.ro: Lucrarile expuse la ceainaria Carturesti reprezinta un moment din viata ta, pregatesti acum un alt proiect artistic?


Elena Piersinaru:
Sufletescul a ramas la fel de viu, dar cum va evolua istoria ramine de vazut...

de Jullie S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri