8 Iunie 2012 publicat în Cultura 39 share-uri

Femeile si-au modificat trupul din vechi timpuri pentru a se incadra in standardele impuse de epoca, iar unul dintre cele mai fascinante obiecte vestimentare este corsetul.

In Epoca Victoriana, corsetul era atat de strans incat presa organele interne ale femeilor care il purtau. Lesinurile erau un fapt obisnuit din aceasta pricina.

Cand vorbim despre corset, cea mai interesanta perioada ar fi 1820 - 1910. Dar corsetul este cu mult mai in varsta. In Europa, el a fost purtat pe dedesubtul hainelor inca din vechi timpuri. De-alungul timpului, functia sa principala a devenit aceea de a modifica trupul femeilor.

Corsetul este purtat si astazi si are mai ales o functie erotica. Nu mai avem nevoie de corset in garderoba noastra. Chirurgia estetica a ajuns atat de departe, incat femeile isi pot modifica aspectul fizic cu ajutorul bisturiului. Corsetul il privim acum ca obiect de tortura, dar din pacate nu realizam ca functionam in baza aceleiasi ideologii.

Renasterea si Barocul

Originile corestului sunt necunoscute. Din secolul al 16-lea dateaza corsete din fier, dar este aproape sigur ca acestea nu serveau ca obiecte vestimentare, erau mai degrba instrumente rudimentare folosite in ortopedie. Totusi, judecand dupa picturile din acea perioada, corsaje intarite erau purtate de catre doamnele vremii, altfel linia torsului nu ar mai fi fost dreapta. Linia gatului este relativ alungita iar pieptul presat mai degraba, decat scos in evidenta.

Din secolele 16-17 s-au pastrat foarte putine corsete. Aceasta probabil pentru ca in zona torsului, rochiile erau bine intarite, astfel incat nu mai era nevoie de un corsaj exterior.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Cam pe la sfarsitul secolului al 17-lea corsetul incepe sa devina o piesa vestimentara de sine statatoare, independenta de rochie. De aici incolo, doamnele vor purta corsetul pe dedesubtul hainelor, pentru a-si subtia talia.

Secolul XVIII

Si in secolul al XVIII-lea corsetul este purtat pe sub haine. Este conic, preseaza sanii adunandu-i si ridicandu-i. Corsetul este format din doua parti legate intre ele cu snururi. Unele dintre corsete se legau in fata, iar altele la spate. Cele care se legau in fata erau purtate in regiunile din sudul Germaniei de astazi.

Chiar daca in secolul 18 corsajele nu erau expuse vederii, acestea erau frumos decorate, confectionate din matase pretioasa, brocart si cusute chiar cu fir de aur.

Sfarsitul Epocii Georgiene

(Epoca regilor britanici George I, George II, George III and George IV este datata 1714-1830)

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Din anul 1794, moda impune un alt fel de corsaj. Torsul este acoperit sub muselina si atunci nu mai are nevoie sa fie redefinit cu ajutorul corsetului. Sanii trebuie sa aratae ridicati, dar trebuie sa stea despartiti.

Pentru a obtine acest efect au fost atasate cupe corsetelor, pentru prima data. Forma corsetului urmeaza forma corpului, larginduse spre solduri. Cum femeile mai zvelte reuseau sa isi sugereze linia corpului doar prin intermediul unei captuseli mai stranse, corsetele erau purtate de catre femeile mai pline. In acea perioada, corsajul avea deci o functie mai degraba practica.

Pictura din perioada Renasterii de Hans Holbein; sursa Wikimedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri