27 Mai 2020 publicat în Casa-Gradina 1 share-uri

Sfaturi de la specialiști pentru alegerea plantelor, a decorațiunilor, mobilierului și sistemelor de iluminat.

În ultima perioadă s-a inregistrat o cerere tot mai mare, atât în magazinele fizice, cât și în cel online, pentru produse destinate amenajării grădinilor și a balcoanelor. De altfel, vremea caldă și izolarea forțată la domiciliu sunt principalele premise pentru ca românii să se dedice acestor activități.

,,În contextul pandemiei de Coronavirus, distanțarea socială și petrecerea timpului acasă aduc cu sine, totuși, și avantajul că avem mai mult timp pentru mici proiecte pe care le realizam cu greu înainte. Astfel, amenajarea spațiilor exterioare, fie că este vorba de grădină sau balcon, ocupă un loc important în proiectele de bricolaj ale românilor în această perioadă. De altfel, am observat o creștere a cererii pentru produse destinate zonelor din afara casei”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Caria dentară – ce este și cum se tratează

Potrivit afirmațiilor sale, amenajarea grădinilor și a balcoanelor trebuie să aibă la bază o serie de reguli clare, la fel ca și în cazul decorării realizate la interior. Astfel, în funcție de mărimea spațiului, de bugetul alocat și de preferințele clienților, este important să fie alese cu grijă plantele, obiectele de decor și mobilier, dar și sistemele de iluminat.

Amenajarea spațiilor exterioare în funcție de dimensiuni

Dimensiunea grădinii sau a balconului este un factor ce influențează puternic alegerile făcute în amenajare. Totuși, indiferent de suprafață, se poate obține un spațiu deosebit din punct de vedere vizual și, în același timp, perfect funcțional, în care relaxarea să fie cel mai important aspect.

În timp ce un balcon mare este, de fapt, o grădină la înălțime, unul de mici dimensiuni trebuie organizat astfel încât să ofere libertate de mișcare. Este important de ținut cont și de cât de solid este balconul și ce greutate a ghivecelor poate suporta. Specialiștii Hornbach recomandă, pentru balcon, jardiniere din lut sau plastic reciclat și, cel mai important, folosirea de pământ de flori de calitate pentru a asigura creșterea sănătoasă a plantelor.

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

În cazul unei grădini sau a unei terase generoase, principalele avantaje sunt date de posibilitățile multiple de amenajare, de la simplu – minimalist, la extravagant sau cu vegetație luxuriantă. În toate variantele însă, un spațiu mare oferă posibilitatea de a aloca zone vaste pentru plante. În grădină, gazonul este cel care nu trebuie să lipsească, alături de plante decorative, arbuști și chiar diverși arbori. Dacă este vorba de o terasă spațioasă, montarea unui lemn de terasă din WPC poate da o notă de eleganță.

Foto: By Suti Stock Photo /Shutterstock

Fiecare spațiu exterior trebuie să aibă însă și o componentă dedicată relaxării. Astfel, atât în grădină, cât și pe terasă, este esențial să fie ales un mobilier comod, dar și alte decorațiuni precum fântâni, mici iazuri artificiale – în cazul grădinilor – sau zone de grătar.

Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile
Foto: By N. Mitchell /Shutterstock

Pentru grădinile sau balcoanele de mici dimensiuni, este important ca, încă de la început, să fie stabilit felul în care se dorește a fi folosite – pentru relaxare sau pentru cultivare. În spațiile destinate relaxării, vegetația nu trebuie să lipsească. Specialiștii recomandă ca plantele să fie amplasate pe verticală, în diverse jardiniere suspendate, soiurile agățătoare fiind cele mai potrivite și ușor de întreținut. Mobilierul pentru zonele de relaxare sau grătar poate fi și el de dimensiuni reduse, cu elemente pliabile sau suprapozabile și ușor de depozitat. În concluzie, toate obiectele trebuie alese astfel încât să ofere o optimizare cât mai bună a spațiului.

Destinația grădinii și a balconului

Un alt aspect de luat în calcul în momentul amenajării spațiului exterior, este destinația acestuia. Fie că este vorba de o grădină de mari dimensiuni, sau de un balcon mic, opțiunile țin în primul rând de dorințele și stilul proprietarilor. Astfel, dacă zona este una destinată relaxării, recomandăm o atenție sporită pentru mobilier, decorațiuni și alte elemente de design.

În același timp, un spațiu exterior, indiferent de dimensiunea sa, poate fi folosit cu succes pentru activități de grădinărit. ,,Deși uneori pare greu de imaginat, pentru a grădinări nu ai nevoie, întotdeauna, de un spațiu generos. Dacă într-o grădină de mari dimensiuni poți cultiva pomi fructiferi, legume diverse - în sere sau zone special amenajate -, într-un balcon poți avea ghivece cu plante aromatice variate, ușor de plantat și îngrijit, dar și foarte apreciate de pasionații de bucătărie”, subliniază Mugurel-Horia Rusu.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri