Ce este QLED? Dacă vrei să îți iei un televizor nou, este probabil să îți fi apărut în cale un TV Samsung QLED în timpul căutării.

Dar dacă nu ești în cunoștință de cauză, tehnologia QLED TV Samsung de înaltă performanță poate suna ciudat, dar suntem aici pentru a stabili direct la ce să te aștepți de la QLED și cum se diferențiază de alte tehnologii, cum ar fi OLED și LCD.

În esență, QLED este o tehnologie proprie de ecran de nivel superior dezvoltată pentru TV Samsung. Folosind un filtru cu punct cuantic metalic, panourile QLED îmbunătățesc culoarea și contrastul, stimulând capabilitățile imaginilor HDR și 4K în comparație cu alte LED-uri cu LCD non-quantum dot.

Există totuși ceva mai mult de atât: modelele TV Samsung QLED includ acum asistentul virtual Bixby al Samsung și un mod Ambient pentru a-l ajuta să se îmbine în camera ta mai bine.

Un TV Samsung QLED nu aduce o revoluție prea mare printre ecranele TV, dar oferă un standard vizual ridicat față de televizoarele LCD obișnuite. Există mai multe televizoare QLED ca niciodată în gama din 2020 a Samsung, chiar dacă concurența, OLED, rămâne rigidă.

Ce este QLED?

Literalmente QLED înseamnă diodă cu lumină cuantică. Aceasta nu trebuie confundată cu OLED, care se referă la „dioda emisă de lumină organică”.

Acest concept Samsung este practic cel mai recent set de îmbunătățiri la o tehnologie cuantică cu compania care a lucrat în ultimii ani.

Deci, cu ce este diferit un display cu diodă cu lumină cuantică - sau QLED – față de un televizor LCD obișnuit?

Tehnic vorbind, televizoarele QLED ale Samsung nu sunt deloc QLED. Un TV cu diodă cu lumină cuantică „adecvată” emite propria lumină, în timp ce ultimele TV Samsung folosesc o iluminare de fundal LCD separată, la fel ca orice alt televizor cu LED-uri LCD. Deci, de unde vine apelativul QLED nu putem ști sigur.

QLED vs LED

Dincolo de hiperbola „schimbare de paradigmă” a marketingului Samsung, este foarte important să înțelegem că QLED nu este deloc ceva nou. De fapt, nu este cu nimic mai mult decât doar recente modificări la tehnologia LED-LCD existentă, care a dominat televizoarele cu ecran mare în ultimul deceniu.

Inovațiile QLED – negru mai profund, culori mai bune și unghiuri de vizualizare mai largi – abordează trei probleme tradiționale ale tehnologiei LED și LCD, dar sunt aceleași probleme care au fost abordate și anul trecut de către producătorii de televizoare. Doar recenziile viitoare vor dezvălui dacă, de fapt, QLED este un pas important față de de ecranele LED-LCD tradiționale. Există șanse bune totuși că vom vedea unele îmbunătățiri reale în aceste domenii, cu noile seturi de TV Samsung.

QLED vs OLED

Poate că o comparație mai importantă este QLED vs OLED. Acesta din urmă folosește pixeli care emit propria lumină, dar afișajele OLED sunt fabricate doar de rivalul LG, iar acum sunt folosite de Sony, Philips și Panasonic.

Nu există nicio îndoială că QLED, deocamdată, are un avantaj în ceea ce privește luminozitatea, dar dacă ești în căutarea unei „schimbări de paradigmă” în calitatea imaginii și în tehnologia de afișare de ultimă generație, OLED este în continuare lider. Acesta din urmă folosește pixeli luminați individual pentru a obține un raport de contrast mai bun și negru mai bogat pe care LED-LCD nu le va putea atinge niciodată.

Ar trebui să cumpăr un televizor QLED?

TV Samsung QLED pretind a fi despre cele mai luminoase imagini colorate posibile, cele mai precise, care funcționează prin urmare cu tot felul de conținut în toate tipurile de iluminare.

Într-o măsură, aceste afirmații sunt adevărate. Evoluțiile pe care TV Samsung le-au avut în ultimii ani în îmbunătățirea panourilor QLED au produs televizoare incredibile de înaltă calitate.

Iar Samsung a folosit QLED ca cuvânt cheie pentru hardware-ul premium, precum și calitate superioară a imaginii.

Totuși, să cumperi un TV Samsung QLED va depinde în cele din urmă de preț și de cât ești dispus să dai pe un televizor. Vei plăti mult pentru un TV Samsung QLED bun, dar poate tocmai longevitatea QLED face aceste televizoare eficiente din punct de vedere al costurilor.


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri