Motosapele uşurează considerabil muncă pământului, oferindu-ţi şansa să termini mai repede treaba şi să consumi cât mai puţină energie.

Grădinarii experimentaţi ştiu cât de dificil poate fi să sapi un teren care nu a mai fost utilizat pentru a face o nouă gardină, sau să amesteci şi să gestionezi corect solul. Indiferent de dimensiunile grădinii, acest lucru poate fi extenuant, mai ales dacă nu dispui de echipamentele adecvate.

Motosapele uşurează considerabil muncă pământului, oferindu-ţi şansa să termini mai repede treaba şi să consumi cât mai puţină energie. Pentru grădinari şi fermieri, motosapele sunt instrumente de nepreţuit.

Dacă te-ai săturat de grădinăritul anevoios şi de oboseală şi eşti gata să apelezi la un instrument adecvat pentru a-ţi uşura activitatea, iată care sunt principalele criterii de care ar trebui să ţii cont în alegerea motosapei potrivite pentru tine.

Motorizarea

Motosapele mai mici sunt uneori alimentate cu electricitate, în timp ce modelele mari, mai costisitoare, folosesc benzină. Motosapa electrică este de obicei mai uşoară şi mai ușor de utilizat decât cea pe benzină, necesitând şi o întreţinere mai mică. Aceasta se găsesc în varianta fără fir, cu baterii, dar şi în varianta cu fir - model care limitează considerabil aria de utilizare.

Sursa foto: Farmbee.ro

Cu toate că motosapele electrice sunt uşoare şi accesibile, acestea prezintă dezavantajul că oferă o putere mai mică. De aceea, dacă ai nevoie de motosapa pentru o grădină de dimensiuni mari şi vrei rapiditate şi putere, alege un model cu motor pe benzină. Va fi nevoie de mai multă muncă şi o investiţie mai mare, dar vei economisi timp şi energie cu lucrările agricole.

Poziţionarea plugului

Motosapele sunt utilaje mari cu suficientă putere pentru a sparge pământul şi a ara solul. Acestea sunt alimentate electric sau cu benzină, se găsesc în dimensiuni, putere şi costuri variate. De asemenea, există trei categorii diferite de motosape în funcţie de modul în care este poziţionat plugul.

  • Motosapa cu plug frontal - În cazul acestor motosape, plugul este poziţional în fata roţilor, sub motor. Motosapele cu plug frontal nu oferă foarte multă putere, dar sunt uşor de manevrat, fiind recomandate în grădinile cu rânduri înguste. S-ar putea să ridice dificultăţi la săparea terenurilor noi, nelucrate, dar sunt excelente pentru a forma rândurile, a amesteca şi composta solul.
  • Motosapa cu plug în spate - Acestea sunt variantă care oferă putere, fiind ideale în săparea terenului pentru o grădină nouă sau un sol dur. Motosapa cu plug în spate oferă suficientă putere pentru a gestiona cu succes situaţiile dificile. Aceste modele au plugul plasat în partea din spate şi pot dispune de diferite opţiuni pentru direcţia şi sensul în care se pot roti - înainte, înapoi sau în ambele sensuri.
  • Motosapa cu plug vertical - Acest model nu este la fel de comun ca primele două, fiind o variantă relativ nouă pe piaţă. Aceste motosape au pluguri care înaintează în sol, fără a săpa în jos, aşa cum fac primele modele. Sunt mai rapide şi mai uşor de utilizat, fiind eficiente la spargerea terenului în grădinile noi, dar şi pentru arat şi mărunţit solul în general.

Tipul solului & mărimea grădinii

Provocările grădinăritului sunt variate, fiind condiţionate de tipul de sol de care dispui. Dacă pământul este moale şi slab, îţi va fi uşor să îl sapi şi să îl ari. Solul lutos, însă, este mai greu de prelucrat, necesitând mai multă putere pentru gestionarea eficientă. În cazul solului stâncos, vei avea nevoie de un tip special de dinţi (dinţi cu daltă) pentru a-l rupe şi va trebui să cumperi o motosapă rezistentă care poate face faţă pietrelor.

Cât de uşor este de folosit şi întreţinut

Sunt mai mulţi factori care contribuie la uşurinţă de utilizare a unei motosape, sursa de energie făcând diferenţa:

  • motosapele electrice (fără fir) sunt mai uşoare, mai uşor de manevrat şi necesită mai puţină întreţinere decât cele pe benzină Însă, motosapele pe benzină pot face treaba mai repede, facilitând munca în general.
  • Motosapele cu motor cu 4 cicluri sunt convenabile, deoarece nu trebuie să îţi faci griji în privinţa combustibilului (un amestec de benzină şi ulei), aşa cum se întâmplă cu motoarele cu două cicluri. În plus, un demarol electric pe o motosapă pe benzină oferă confortul unei porniri uşoare.

Costul

Puterea motosapei este unul din factorii care influenţează considerabil costurile acesteia. Motosapele cu plug frontal reprezintă o categorie mai accesibilă ca preţ, pe când motosapele cu plug vertical sunt cele mai scumpe.

Există însă o serie de factori suplimentari care pot influenţa costurile. Astfel, marca sau brandul poate face diferenţa, iar mărcile cunoscute sunt de calitate înaltă şi costă mai mult. Totodată, modele cu mai multe opţiuni de rotaţie a dinţilor cresc în mod vizibil preţul motosapelor.

Pentru producătorii comerciali care lucrează pământul pe suprafeţe mari, costul unei motosape de calitate superioară, care economiseşte bani şi energie, se va amortiza rapid în timp. Pentru utilizatorii casnici, care întreţin grădini pe suprafeţe mici pentru uzul personal, o motosapă de calitate poate însemna economisirea banilor care s-ar cheltui cu reparaţiile şi întreţinerea necesare în cazul unui model mai ieftin.

Acestea fiind spuse, nu există nici un motiv să cheltuieşti mai mult decât este necesar pentru a obţine performanţele de care ai nevoie. Multe persoane care doresc o motosapă pentru o grădină mică, de uz personal, au puţine motive să investească într-o motosapă cu plugul în spate, dacă un model cu plugul în faţă face tot ceea ce este necesar. Ţine cont de necesităţile tale şi caută modelul de motosapa care să le satisfacă cu costuri cât mai mici.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri