Potrivit studiului, majoritatea respondenților au afirmat că au fost afectați puternic de criză, 28,6% având o scădere a venitului cuprinsă între 20 și 40%, iar un procent aproape la fel de mare (26,3%) au avut o scădere a încasărilor cuprinsă între 60 și 100%.

Agenția de marketing online și SEO TargetWeb a realizat, în perioada 1-20 aprilie 2020, pe un eșantion format din 592 de companii care își desfășoară activitatea economică în mediul virtual, un studiu privind impactul crizei generate de pandemia Covid-19 asupra e-commerce-ului din țara noastră.

Potrivit studiului, majoritatea respondenților au afirmat că au fost afectați puternic de criză, 28,6% având o scădere a venitului cuprinsă între 20 și 40%, iar un procent aproape la fel de mare (26,3%) au avut o scădere a încasărilor cuprinsă între 60 și 100%. De cealaltă parte, 26,4% dintre respondenți au afirmat că au avut creșteri în această perioada, cuprinse între 20 și 40%.

Mai mult decât atât, 18,4% dintre companiile participante la studiu au afirmat că au folosit certificatul pentru situații de urgență (CSU), pentru amânarea plăților la utilități și chirii. Totuși, majoritatea respondenților au afirmat că nu au folosit această măsură (48,3%), iar în cazul unui procent format din 33,3% dintre companii nu se aplică această măsură.

Majoritatea companiilor chestionate (48,3%) afirmă că toți angajații lucrează de acasă, urmați de 34,5% - niciunul, 6,9% - mai puțin de jumătate dintre angajați, 5,7% - jumătate dintre angajați, 4,6% - mai mult de jumătate dintre angajați.

Cu toate acestea, majoritatea companiilor (44,8%) nu au luat în calcul disponibilizările pentru perioada următoare, 35,6% vor lua o decizie în funcție de cum va evolua criza, 10,3% vor face disponibilizări mai mult ca sigur, iar 9,2% încă nu știu ce decizie vor lua.

În perioada următoarele, companiile din online-ul românesc vor investi mai mulți bani în Google Ads (28,7%), în reclama pe Facebook și în SEO (câte 27,6%), în e-mail marketing (19,5%), în PR și branding (13,8%). Mai mult de jumătate dintre respondenți (50,6%) au afirmat că nu vor renunța la mijloacele de promovare pe care le-au utilizat până în momentul de față. În același timp, 28,7% dintre respondenți afirmă că reclamele plătite pe Google și Facebook sunt mai puțin eficiente în această perioadă de criză. Mai mult, 50% dintre respondenți afirmă că traficul lor pe website este în scădere.

Referitor la plata taxelor către stat până la 25 martie, majoritatea respondenților (58,7%) și-au achitat contribuțiile, 18,4% - nu au plătit, dar vor plăti mai mult ca sigur, iar 11,5% nu au plătit deoarece așteaptă unele facilități din partea Statului pentru perioada de criză. La polul opus, doar 5,7% dintre companii au afirmat că nu au plătit dar nici nu intenționează să plătească impozitele.


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri