13 Februarie 2024 publicat în Cariera 1 share-uri

Obţinerea unui echilibru financiar poate fi destul de dificilă, dată fiind instabilitatea economică. Dacă simţi că veniturile tale lunare nu ţin pasul cu preţurile actuale, poate fi momentul oportun pentru a face o schimbare.

Joburile part-time au luat, în ultimii ani, un real avânt şi în ţara noastră. Asta nu pentru că oamenii doresc să muncească mai puţin, ci pentru că au nevoie de mai multă flexibilitate şi, bineînţeles, să îşi suplimenteze veniturile. Nu puţine sunt persoanele care aleg să aibă două joburi cu jumătate de normă, deoarece aşa pot cumula un venit mai mare decât de la un singur job cu normă întreagă şi, în plus, pot avea mai multă flexibilitate.

Aşadar, dacă încă nu ştii prea multe despre joburile part-time, aici vei găsi esenţialul:

Ce este un job part-time

Un loc de muncă part-time înseamnă să lucrezi un număr mai mic de ore pe zi, față de cele 8, regăsite în contractul de muncă cu normă întreagă. Programul poate varia între 2 şi 7 ore lucrate zilnic sau ocazional, iar munca poate fi prestată atât la sediul companiei, cât şi de acasă, conform fişei postului. Plata poate fi efectuată per oră lucrată ori per total, ca în cazul contractului de muncă cu normă întreagă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Care sunt beneficiile unui job part-time

Cariera este o parte importantă a vieţii tale, indiferent de vârsta pe care o ai. Orele petrecute la muncă, fie că ai mai mulţi colegi, fie că lucrezi de una singură, reprezintă o parte a existenţei tale de zi cu zi. De aceea, indiferent de ce meserie ai practica, la bază trebuie să existe pasiunea pentru domeniul respectiv. Însă, chiar şi atunci când îţi place ceea ce faci, ai nevoie ca job-ul tău să îţi ofere şi mai multe beneficii. Iată câteva din cele pe care le poţi avea la un job cu jumătate de normă:

1.Poţi petrece mai mult timp cu familia

Dacă vei opta pentru un job part-time pe care să îl poţi realiza de acasă, atunci timpul scutit pe transport va deveni timp liber de petrecut cu familia. De exemplu, poţi oferi meditatii in Brasov sau în orice alt oraş în care locuieşti, dacă pasiunea ta este să predai o anumită materie elevilor sau studenţilor.

Chiar dacă vei alege un job cu jumătate de normă care necesită deplasarea ta, precum cel de livrator ori de consultant în vânzări la un magazin ori cafenea, dat fiind faptul că lucrezi 4 ori 6 ore, în loc de 8, va însemna că vei avea mai mult timp disponibil pentru a-l petrece cu cei dragi.

2.Poţi câştiga mai bine din mai multe joburi part-time

O mare parte din români se descurcă destul de greu cu banii, mai ales din cauza scumpirilor succesive din ultimii ani. Deoarece unele din joburile cu normă întreagă au o grilă de salarizare insuficientă, a avea mai multe joburi cu jumătate de normă poate fi soluţia salvatoare. În funcţie de aptitudinile tale, poţi găsi mai multe job-uri, astfel încât veniturile tale cumulate pot fi mai mari decât salariul unui contract de muncă cu normă întreagă.

3.Poţi dobândi mai multe aptitudini

În cele mai multe cazuri, atunci când ai un job fix, şansele de a dezvolta noi aptitudini sunt destul de mici. Însă, atunci când activităţile tale profesionale zilnice sunt diversificate, ai posibilitatea de a-ţi descoperi noi abilităţi. Dat fiind faptul că un astfel de loc de muncă îţi oferă mai multă flexibilitate şi timp, poţi inclusiv să te înscrii la diverse cursuri. Poţi învăţa o limbă străină, să iei cursuri de gătit, de design interior sau orice altceva îţi stârneşte interesul.

Mai exact, a munci mai puţine ore îţi oferă posibilitatea ca în restul timpului să te preocupi de pasiunile tale.

La fel ca în multe alte domenii, te sfătuim să faci cât mai multe încercări în viaţa ta profesională, până când vei simţi că eşti pe drumul cel bun. Nu îţi fie teamă de schimbări, deoarece atunci când acţionezi cu sufletul deschis, vei putea ajunge cea mai bună versiune a ta.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri