Caisele (Prunus armeniaca) sunt un gen de fructe inrudite cu prunele. Caisele sunt originare din Armenia si partile de granita dintre cele 2 continente: Europa si Asia.

Caisele sunt cultivate de secole in China si Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei.

Gustul caiselor li s-a parut atat de bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru zei.

Mai mult, se credea ca cei care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si viguros si o minte agera, pana la varste inaintate.

Caisele- proprietati nutritive

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu.

Caisele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia caiselor este licopenul.

Caisele mai contin vitamine din complexul B, vitamina E si K.

Dintre minerale, caisele sunt bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor, fier, precum si urme de cupru, zinc, seleniu, mangan.

Cura cu caise

Zilnic se consuma 0,5- 1 kg de caise, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.

O cura cu caise dureaza minim 14 zile, sau 1-2 zile daca se consuma numai caise.

Caise si gem de caise: Imagine by Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri