Bananele sunt gustoase, hranitoare si reprezinta unele din cele mai sanatoase alimente folosite pentru cresterea energiei!

Bananele se pare ca provin din Malaysia (sud-estul Asiei) unde cresc de aproximativ 3-4 milenii. De aici se raspandesc in Filipine si India, apoi in Africa, unde sunt aduse de comerciantii arabi.

Navigatorii portughezi contribuie la raspandirea acestui fruct din Africa in America, in secolul al-XV-lea.

In zilele noastre, cei mai mari producatori si exportatori de banana sunt: Costa Rica (America centrala), Mexico (America de Nord), Ecuador si Brazilia (America de Sud).

Banana- valori nutritionale

O banana medie de 130-135g are urmatoarele proprietati nutritionale:

Numar de calorii: 121 kcal, ceea ce semnifica 6% din necesarul zilnic mediu de calorii.

Fibre: 4g, reprezentand 14% din cantitatea zilnica necesara

Acizi grasi omega-3: 37 mg

Acizi grasi omega-6 : 63 mg

Carbohidrati: 30g (sucroza-3,5g, glucoza-7g, fructoza-7g, maltoza)

Proteine: 1,5 g

Aminoacizi esentiali: cei 8 aminoacizi esentiali sunt: izoleucina (38 mg), leucina (93mg), lizina (68mg), metionina (11mg), fenilalanina (67mg), treonina (38mg), triptofanul (12mg) si valina (64mg). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, cisteina (12mg) si tirozina (12mg).

Vitamine:

  • Vitamina A: 87 UI (2 % din necesarul zilnic)
  • Vitamina C: 12 mg (20% din necesarul zilnic)
  • Acid folic: 27 mcg ( 7% din necesarul zilnic)
  • Vitamine din complexul B (intre 1-5% din necesarul zilnic, vitamina B6- 25% din necesarul zilnic)
  • Vitamina E si vitamina K: 1% din necesarul zilnic

sursa foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri