Am terminat recent de citit cartea "Femeile sunt de vina" (v-o recomand), scrisa de catre Gabriela Cretu, o politiciana romana care lupta pentru drepturile femeilor.

In afara de faptul ca aceasta carte descrie momente ale discriminarii care se petrec in mod curent, chiar si la cel mai inalt nivel decizional, adica printre colegii sai politicieni, dar si momente ale discriminarii din cadrul societatii noastre, profund patriarhale si traditionaliste, ceea ce m-a pus pe ganduri cel mai tare a fost ceva ce nu am rationat nicicand: cat de mult ne influenteaza limbajul in viata noastra de zi cu zi. Si ca da, aceasta este o alta baricada peste care femeile trebuie sa treaca.

In “Femeile sunt de vina”, Gabriela Cretu citeaza chiar din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Da, acest dictionar ar trebui sa fie “lectura noastra obligatorie”! Veti intelege de ce. “Este o carte fabuloasa, este spiritul neamului romanesc inchis in ea (n.r. in DEX-ul)", spune Gabriela Cretu, si continua: "Nu incetez sa ma minunez, desi am mai scris despre asta in <<Femei din toate limbile, uniti-va>> de exemplu. Si… ca sa vedeti cu ce trebuie sa luptam, iata explicatia cuvantului “femeie”, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane:

Femeie (s.f.)
- Persoana adulta de sex feminin, femeie de serviciu
- Persoana de sex feminin casatorita, sotie, nevasta
- Familie, femeia si copiii unei familii
- Epitet pentru un barbat molau si fricos

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Barbat (s.m., adj)
- Persoana adulta de sex masculin, barbat de stat
- Sot
- Om puternic, curajos, de actiune
- Curajos, puternic, voinic, activ
- Care tradeaza barbatie, curaj, vitejie.

Sa nu credeti ca dictionarul este doar descriptiv; mult mai frecvent este el prescriptiv… Ministru, doctor, prefect, primar nu au in continuare feminin, in limba noastra materna, scrie mai departe Gabriela Cretu. Primul sens la <<primarita>> este… nevasta primarului. <<Presedinte>> in schimb, are! Aviz amatoarelor!”.

Aceste ganduri au fost initial scrise de catre Gabriela Cretu pe blogul ei, pentru ca mai apoi ele sa faca parte din volumul mentionat. Gandurile ei capata astfel valoare de indemn adresat romancelor care ar trebui sa constientizeze si sa lupte cu stereotipurile care se furiseaza in locuri aparent inofensive.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri