14 Octombrie 2013 publicat în Social 85 share-uri

Portretul unei eroine contemporane: "...daca Malala castiga Premiul Nobel pentru Pace, am sa vars multe lacrimi" - nu am putut sa ma abtin si am declarat in fata prietenilor mei de pe Facebook, cu putin timp inaintea anuntului Academiei suedeze.

Cand Malala Yousafzai avea 14 ani a fost impuscata in cap de catre militantii Talibani, pentru ca in tara sa natala devenise foarte vocala, incurajandu-le pe tinerele fete sa mearga la scoala. Se afla in autobuz, pe drumul de intoarcere spre casa, alaturi de colegele sale. A fost impuscata in cap si a fost o minune ca a supravietuit... In acele momente, eram cu totii cu sufletul la gura, asteptand stiri despre starea fetei. >> Eroina la 14 ani. Pakistanul se roaga pentru Malala

Poate nu reusisti sa va inchipuiti o lume aflata inca sub influenta fundamentalistilor islamici in care fetelor le este interzis sa mearga la scoala ca sa invete, o lume in care fetele nu au acest drept, iar daca indraznesc sa si-l revendice, pericolul mortii este o realitate de zi cu zi. Este viata din distrctul Swat – Pakistan, despre care Malala a scris inca de la 12 ani, prin intermediul unui blog pe care il tinea pentru BBC.

Asa a captat aceasta fetita curajoasa atentia intregii lumi, motiv pentru care talibanii au transformat-o intr-una dintre tintele lor. Malala era mult prea incomoda. Atmosfera de teroare din Swat, cand talibanii distrugeau sute de scoli, flagelau si schingiuaiu in public femei si barbati care incalcau legea islamica, era tulburata de vocea unui copil care spunea – „O sa am parte de educatia mea fie ca este acasa, la scoala sau in alta parte”.

Foto: Flickr.com, volp91w

Talibanii nu au reusit sa o reduca la tacere luandu-i viata iar, Malala a devenit de fapt, cu mult mai puternica. La un an si mai bine de la atac, ea a tinut un discurs emotionant la Natiunile Unite chiar in ziua in care a implinit 16 ani – 12 iulie 2013, cand a cerut acces la educatie la nivel modial. Ban Ki-moon a numit-o „Eroina noastra”, iar fata din Pakistan este cu siguranata un nou model de eroina. Ramai fara cuvinte in momentul in care auzi un copil vorbind cu atat de mult curaj si citindu-i in ochi o perspectiva atat de cuprinzatoare cu privire la lumea in care traim.

Malala nu a fost anunntata astazi (n.r. 11 octombrie 2013) ca laureata a Premiului Nobel pentru Pace, dar odata cu nominalizarea pe care a primit-o, ea si mesajul sau au devenit chiar mai cunoscute.

Daca as primi Premiul Nobel pentru Pace, cred ca ar fi o mare onoare, mai mult decat merit si o asa mare responsabilitate, de asemenea. Daca as castiga, aceasta m-ar ajuta sa duc mai departe cel mai pretios scop pe care il am si pentru care sunt insetata si pentru care vreau sa ma straduiesc, este premiul de a vedea fiecare copil ca merge la scoala”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri